Τα αιμαγγειώματα ειναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για τη συσσώρευση μίας πληθώρας αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα του νεογνού και συγκεκριμένα στην περιοχή των βλεφάρων. Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται πιο συχνά στα κορίτσια ενώ η προωρότητα αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνισή τους. Οι δερματικές αυτές αλλοιώσεις που έχουν σχήμα φράουλας, παρουσιάζονται συνήθως μέσα στους πρώτους 6 μήνες από τη γέννηση και αυξάνονται σε μέγεθος ραγδαία κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Ανάμεσα στην ηλικία των 12 με 15 μηνών αρχίζουν να μικραίνουν σε μέγεθος και υποστρέφουν σχεδόν πλήρως μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα εκατοστά ή να είναι τόσο μεγάλα που να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος τη κεφαλής.
Όταν τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται στην περιοχή των βλεφάρων και ανάλογα με το μέγεθός τους μπορούν να επηρρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη της όρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί το βάρος που προσθέτουν στο άνω βλέφαρο έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού και να δημιουργεί αστιγματισμό. Ο αστιγματισμός αυτός, αν είναι σημαντικός και δεν διορθωθεί πάραυτα με γυαλιά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αμβλυωπίας, δηλαδή μειωμένης όρασης στο μάτι με το αιμαγγείωμα η οποία και θα το συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Επίσης, αν πρόκειται για μεγάλου μεγέθους αιμαγγείωμα τότε μπορεί να προκαλέσει ολική βλεφαρόπτωση και ανάπτυξη αμβλυωπίας εξ’ανοψίας λόγω αποκλεισμού του οπτικού άξονα. Επιπλέον, τα αιμαγγειώματα τα οποία εντοπίζονται μέσα στον οφθαλμικό κόγχο μπορεί να ασκήσουν πίεση στο οπτικό νεύρο ή στους εξόφθαλμους μύες και να οδηγήσουν στην εμφάνιση στραβισμού ή και μειωμένης όρασης από βλάβη στο οπτικό νεύρο.
Για τους παραπάνω λόγους είναι εξαιρετικής σημασίας η έγκαιρη παραπομπή των νεογνών με πειοφθαλμολογικά αιμαγγειώματα σε εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο προκειμένου να αποφευχθούν οφθαλμολογικές επιπλοκές που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην όρασή τους.
Τα περισσότερα περιοφθαλμικά αιμαγγειώματα δεν χρήζουν θεραπείας. Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν επηρεάζουν ή όχι την όραση. Η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων ενδείκνυται μόνο όταν εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη της όρασης. Η προπρανολόλη θεωρείται φάρμακο εκλογής στη θεραπεία των αιμαγγειωμάτων. Κατά την αρχική χορήγησή τους θα πρέπει να παρακολουθούνται η πίεση και οι σφίξεις του παιδιού ή του νεογνού και για το λόγο αυτό μπορεί να απαιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η χορήγηση γίνεται πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο και αφού έχει προηγηθεί από αυτόν πλήρης καρδιολογικός έλεγχος και έχουν αποκλεισθεί συγγενείς καρδιοπαθείς, συγγενείς κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί και άλλες παθήσεις που αποτελούν αντένδειξη για τη χορήγησή τους. Όταν τα αιμαγγειώματα είναι επιφανειακά, τότε ο β-blocker μπορεί να χορηγηθεί τοπικά υπό τη μορφή gel ή κολλυρίου (τιμολόλη-κολλύριο που χορηγείται και για τη θεραπεία του γλαυκώματος) και στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η από του στόματος χορήγηση τους.
Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;
Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
Τα κορτικοστεροειδή επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων. Όπως και με τoυς β-blockers, έτσι και με τα κορτικοστεροειδή η χορήγησή του εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος, αλλά και από το είδος του αιμαγγειώματος και μπορεί να χορηγηθούν μέσω στόματος, να γίνει ένεσή τους εντός του αιμαγγειώματος ή και να εφαρμοστούν τοπικά υπό τη μορφή σταγόνων. Τα κορτικοστεροειδή έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης του παιδιού, αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (γλαύκωμα), δημιουργία θόλωσης του φακού (καταρράκτης) και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.
Για τα επιφανειακά αιμαγγειώματα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής ειδικού παλμικού laser το οποίο μπορεί να μειώσει το μέγεθος του αιμαγγειώματος ή να αλλάξει το χρώμα τους. Τέλος, χειρουργική αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων μπορεί να είναι εφικτή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η απόφαση για το αν χρειάζεται θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί πάντα μετά από εξέταση του παιδιού από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο.
Σε γενικές γραμμές τα αιμαγγειώματα υποστρέφουν με την πάροδο των χρόνων. Το δέρμα μπορεί να παραμείνει ελαφρώς ερυθρό ή να γίνει εντελώς φυσιολογικό. Οι παραπάνω θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν ώστε να υποστρέψουν γρηγορότερα και να αφήσουν λιγότερο ορατά σημάδια στο δέρμα.
Σημαντική Συμβουλή:
Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.
Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.
Φόρμα Επικοινωνίας