Το χαλάζιο είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των βλεφάρων στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Εμφανίζεται ως μία διόγκωση στο άνω ή κάτω μέρος του βλεφάρου και είναι μία χρόνια κοκκιωματώδης φλεγμονή η οποία παρατηρείται όταν αποφράσσονται τα στόμια των Μειβομιανών αδένων (σμηγματογόνοι αδένες τα στόμια των οποίων βρίσκονται στις άκρες των βλεφάρων) με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σμηγματογόνες εκκρίσεις. Το χαλάζιο ορισμένες φορές μπορεί να συγχέεται με την «κρίθη»ή «κριθαράκι», η οποία είναι οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μειβομιανών αδένων, ένα μικρό δηλαδή απόστημα. Μολονότι και τα δύο εμφανίζονται ως μικρά ογκίδια των βλεφάρων, η κρίθη προκαλεί ένα επώδυνο, ερυθρό ογκίδιο που εντοπίζεται στο χείλος του άνω βλεφάρου ενώ το χαλάζιο συνήθως εντοπίζεται μακριά από το ελεύθερο χείλος του βλεφάρου και είναι ανώδυνο. Το χαλάζιο επίσης οφείλεται στη φλεγμονή που δημιουργεί η συσσώρευση των σμηγματογόνων εκκρίσεων και όχι στην παρουσία μικροβίων, μολονότι μπορεί δευτερευόντως να επιμολυνθεί και να δημιουργήσει οίδημα που να καλύπτει ολόκληρο το βλέφαρο.
Και οι δύο παθήσεις εμφανίζονται ως διογκώσεις των βλεφάρων. Τα βλέφαρα είναι συνήθως ερυθηματώδη, οιδηματώδη, ενώ υπάρχει και άλγος κατά την πίεσή τους. Αν το χαλάζιο είναι μεγάλο και εκτεταμένο μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά βλεφαρόπτωση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ανάπτυξη θολής όρασης εξαιτίας του βάρους που προσθέτει στον κερατοειδή του οποίου το σχήμα μεταβάλλεται και δημιουργεί αστιγματισμό. Σε περίπτωση επίσης όπου υπάρχει επιμόλυνση τότε μπορεί να υπάρχει και εκροή πυωδών εκκρίσεων και σε ακόμα πιο ακραίες και παραμελημένες καταστάσεις να οδηγήσει στην εμφάνιση προδιαφραγματικής κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου.
Σε ότι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπισή του, τα μικρά και ασυμπτωματικά χαλάζια συνήθως υποχωρούν από μόνα τους χωρίς καμία θεραπεία. Αν όμως είναι μεγαλύτερα και προκαλούν συμπτώματα τότε αυτά μπορεί να αντιμετωπιστούν με τους εξής τρόπους:
Θερμά επιθέματα
Πιο συγκεκριμένα, τοποθετούμε μία καθαρή πετσέτα την οποία προηγουμένως έχουμε βρέξει σε χλιαρό νερό πάνω στο μάτι με το χαλάζιο μέχρι αυτή να κρυώσει. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3-4 φορές την ημέρα. Η θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν τα στόμια των μειβομιανών αδένων και να απεγκλωβιστεί το σμήγμα το οποίο και προκαλεί το χαλάζιο.
Τοπικό μασάζ
Σε συνδυασμό με τα τοπικά επιθέματα για να διευκολυνθεί η αποχέτευση του σμηγματογόνου εκκρίματος.
Αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφές
Σε περίπτωση επιμόλυνσης, μπορεί να χορηγηθούν μερικές φορές την ημέρα.
Χειρουργική Αφαίρεση Χαλαζίου
Σε περίπτωση όπου το χαλάζιο παραμένει ίδιο στο μέγεθος μετά την παρατεταμένη (για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες) εφαρμογή των παραπάνω μέτρων τότε συνίσταται η χειρουργική του αφαίρεση. Στους ενήλικες η αφαίρεση του χαλαζίου γίνεται στο ιατρείο με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας. Στα παιδιά όμως, η αφαίρεση του χαλαζίου γίνεται στο χειρουργείο δεδομένου ότι χρειάζεται να δοθεί αναισθησία. Πιο συγκεκριμένα, το βλέφαρο με το χαλάζιο αναστρέφεται και γίνεται μία τομή στο εσωτερικό του βλεφάρου ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται το χαλάζιο, αφαιρείται το περιεχόμενό του καθώς και μέρος του τοιχώματος της κύστης που έχει σχηματιστεί προκειμένου να μην υπάρξει υποτροπή. Η ίδια η επέμβαση είναι πάρα πολύ σύντομη και δεν απαιτεί την νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο. Ενδεχομένως, ο παιδοφθαλμίατρος να χορηγήσει και κάποια αντιβιοτική αλοιφή ή κολλύριο για σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική αφαίρεση του χαλαζίου.
Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το χαλάζιο μπορεί να υποτροπιάσει, είναι δηλαδή δυνατόν να επανεμφανιστεί ακόμα και μετά τη χειρουργική του αφαίρεση ή την συντηρητική του αντιμετώπιση. Στην περίπτωση αυτή γίνεται επανάληψη της θεραπείας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει προληπτικός καθαρισμός της περιοχής των βλεφάρων προκειμένου να αποτραπούν οι συχνές υποτροπές. Επίσης, η υιοθέτηση κάποιων συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των υποτροπών των χαλαζίων χωρίς βεβαίως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις να αποτελούν και πανάκεια.
Σχολαστικός καθαρισμός των βλεφάρων
Καθημερινά με τη χρήση σαμπουάν για παιδιά. Πιο συγκεκριμένα διαλύουμε πολύ μικρή ποσότητα παιδικού σαμπουάν σε χλιαρό νερό, βρέχουμε μία γάζα μέσα σε αυτό και στη συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά τα βλέφαρα. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε την απόφραξη των στομίων των μειβομιανών αδένων που οδηγούν στη δημιουργία του χαλαζίου.
Αύξηση της κατανάλωσης των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
Όπως είναι τα ψάρια – κυρίως τα ψητά, ο σολομός και ο τόνος (καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στη δίαιτά σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα). Επιπλέον, η κατανάλωση Β- καροτίνης είναι απαραίτητη αφού μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
Αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη Β6
Λαχανικά (μπιζέλια και φασόλια), τόνο, σολομό, κοτόπουλο και βιταμίνη Β3 (ηλιόσπορο).
Δώστε στα παιδιά σας αρκετό νερό καθημερινά
Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;
Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
Σε κάθε περίπτωση, ο γονεάς θα πρέπει να συμβουλεύεται τον παιδοφθαλμίατρο του προκείμενου να δοθούν οι σωστές οδηγίες.
Τέλος, παιδιά τα οποία παρουσιάζουν συγκεκριμένες δερματολογικές παθήσεις, όπως ροδόχρους ακμή ή σμηγματορροική δερματίτιδα, είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση υποτροπών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε παιδοδερματολόγους , οι οποίοι και θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα δερματολογικά συμπτώματα και έτσι να συμβάλλουν στην μείωση των υποτροπών.
Σημαντική Συμβουλή:
Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.
Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.
Φόρμα Επικοινωνίας