Η Χρυσαυγή Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Εισήχθη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997 και αποφοίτησε το 2003. Εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Georgetown University, στη Washington, DC και μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδο-Οφθαλμολογία και χειρουργική Στραβισμού Ενηλίκων και Παίδων στο Children’s Hospital of Michigan και στο Kresge Eye Institute of Michigan. Από το 2016 είναι επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας(Assistant Professor of Ophthalmology)στο Case Western Reserve University. Aπό το 2014 είναι Διευθύντρια του τμήματος Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού στο MetroHeath Medical Center, ένα Level 1 κέντρο τραύματος,στο Cleveland, Ohio.
Τί να περιμένετε από την πρώτη εξέταση του παιδιού σας στο ιατρείο
Μία πολύ συχνή ερώτηση και απορία των γονιών είναι η εξής:
«Εφόσον το παιδί μου δεν μιλά ακόμα, πώς μπορείτε να ελέγξετε την όρασή του; Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν χρειάζεται να φορέσει γυαλιά; Πώς μπορείτε να βρείτε τη συνταγή των γυαλιών του;»
Η απάντηση είναι η εξής: ο εξειδικευμένος παιδοφθαλμίατρος διαθέτει τα μέσα, την εμπειρία αλλά και τη γνώση να εξετάσει το παιδί οποιασδήποτε ηλικίας – από μίας ημέρας έως 18 ετών – χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία από μέρους του. Η ηλικία του παιδιού ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να εμποδίσει το γονιό να φέρει το παιδί του στο παιδοφθαλμίατρο. Επίσης, ο παιδοφθαλμίατρος είναι σε θέση να εξετάσει άρτια και παιδάκια τα οποία μπορεί να πάσχουν από κάποιες αναπτυξιακές διαταραχές όπως π.χ. αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες και νευρολογικές διαταραχές. Στο ιατρείο μας είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα, τη γνώση αλλά και τα μέσα να παρέχουμε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και σε παιδάκια με ιδιαιτερότητες.
- Με μία ποικιλία μεθόδων, ο παιδοφθαλμίατρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, θα παρατηρήσει την οπτική συμπεριφορά του παιδιού συνεχώς.
- Ο γιατρός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας δεν φοράει ιατρική ποδιά που τρομάζει τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτών σε μικρότερη ηλικία.
- Για παιδάκια τα οποία ακόμα δεν μιλάνε, χρησιμοποιούμε μία μέθοδο η οποία εξετάζει το fixation behavior, δηλαδή την ικανότητα του να εστιάζει σε ένα αντικείμενο προκειμένου να διαπιστώσουμε την οπτική του συμπεριφορά.
- Για παιδάκια που αναγνωρίζουν τα σχήματα, χρησιμοποιούμε ειδικούς πίνακες και κάρτες με σχήματα προκειμένου να εξετάσουμε την οπτική τους οξύτητα κάνοντάς έτσι όλη τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι!
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα γίνει πλήρης ορθοπτικός έλεγχος.
- ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΓΟΝΩΝ, οι οποίες μυδριάζουν (μεγαλώνουν) τις κόρες και χαλαρώνουν τους μύες εντός του οφθαλμού. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο και εντελώς απαραίτητο κομμάτι της εξέτασης ενός παιδιού!
- Μόλις οι κόρες μυδριάσουν, τότε ο παιδοφθαλμίατρος πολύ γρήγορα θα μπορέσει να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός) και αν είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών. Επίσης, θα εξετάσει το βυθό του ματιού (δηλαδή το πίσω μέρος του ματιού) και πιο συγκεκριμένα το οπτικό νεύρο, την ωχρά κηλίδα και τέλος τα αγγεία.
- Τα περισσότερα παιδιά δέχονται τις σταγόνες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
- Οι σταγόνες δεν προκαλούν πόνο στα παιδιά. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά για να δράσουν (σε ορισμένα παιδιά ίσως και περισσότερο). Κατά τη διάρκεια αυτή, τα παιδιά απασχολούνται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο ιατρείο ώστε να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα. Η πρώτη λοιπόν παιδοφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει πάντα τη χρήση σταγόνων και διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο γονιός καλό θα είναι να φέρει μαζί του ένα σνακ ή και το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού προκειμένου να απασχοληθεί και να αισθάνεται ασφαλές.
- Μετά το πέρας της εξέτασης, οι κόρες των ματιών του παιδιού σας θα παραμείνουν μυδριασμένες για περίπου 4-6 ώρες με αποτέλεσμα η κοντινή του όραση να είναι επηρεασμένη, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο και το οποίο αυτό θα παρέλθει πλήρως εντός 6-8 ωρών.