Σε αντίθεση με τη γενικότερη αντίληψη ότι ο στραβισμός αποτελεί νόσο μόνο της παιδικής ηλικίας, η εμφάνισή του αφορά και τους ενήλικες. Ο στραβισμός που παρατηρείται στους ενήλικες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα στραβισμού που εμφανίστηκε στην παιδική ηλικία και παρέμεινε ανεγχείρητος ή διορθώθηκε μερικώς ή υποτροπίασε.
Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά σε ενήλικες που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τα μάτια τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο στραβισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
Όγκων του εγκεφάλου ή των οφθαλμικών κόγχων
λόγω πάρεσης κρανιακών νεύρων ή μηχανικής συμπίεσης των μυών ή του βολβού.
Αγγειακών επεισοδίων
λόγω μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου ή των κρανιακών νεύρων που κινούν τους οφθαλμούς
Aνευρυσμάτων εγκεφάλου
που προκαλούν μηχανική πίεση στα οφθαλμοκινητικά νεύρα.
Νευρολογικών παθήσεων
όπως Myasthenia Gravis και Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Σακχαρώδους Διαβήτη
λόγω ελαττωμένης αιμάτωσης των κρανιακών νεύρων που
κινούν τους εξοφθάλμιους μύες.
Τραύματος, οφθαλμικού ή και κρανιοεγκεφαλικού
δεδομένου ότι ορισμένα
κρανιακά νεύρα είναι περισσότερο ευάλωτα σε τραυματισμούς.
Οφθαλμολογικών μετεγχειρητικών επιπλοκών
(πχ: επέμβαση διόρθωσης
αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς)
Παθήσεων του θυρεοειδούς (Νόσος Graves)
λόγω πάχυνσης των εξοφθαλμιών
μυών που κινούν το μάτι.
Ο στραβισμός στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει διπλωπία, ελαττωμένη περιφερική όραση, μειωμένη αίσθηση του βάθους. Η αιφνίδια εμφάνιση διπλωπίας σε ενήλικα χωρίς προϋπάρχον ιστορικό στραβισμού στην παιδική ηλικία είναι σοβαρό σύμπτωμα το οποίο χρήζει διερεύνησης και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται από τη μεριά του ασθενούς.
Επίσης, ο στραβισμός δημιουργεί μία «εικόνα» του ασθενή όπου είναι δύσκολο να λειτουργήσει στο κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον. Πολλές φορές οι ασθενείς με στραβισμό έχουν ανασφάλεια σε ότι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση με αποτέλεσμα να απομονώνονται και να δυσκολεύονται να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στραβισμό έχουν μειωμένες πιθανότητες να βρουν εργασία ή και να προωθηθούν στον εργασιακό χώρο τους. Παρόλα αυτά ο στραβισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται αποκλειστικά και μόνο κοσμητικό πρόβλημα αλλά και λειτουργικό.
Η αντιμετώπιση του στραβισμού περιλαμβάνει τη χρήση πρισμάτων, χειρουργείο ή και συνδυασμό των δύο. Έτσι, όταν η γωνία του στραβισμού είναι μικρή και ο ασθενής παραπονείται για διπλωπία, τότε η εφαρμογή πρισμάτων στα γυαλιά μπορεί να εξαλείψει τη διπλωπία εφόσον τα γυαλιά φοριούνται συνεχώς από τον ασθενή. Όταν η γωνία του στραβισμού είναι μεγάλη, τότε ο στραβισμός αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση του στραβισμού γίνεται με ολική αναισθησία και δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από ένα χειρουργείο στραβισμού παρουσιάζουν πολύ σημαντική βελτίωση και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν σταγόνες για μία περίπου εβδομάδα. Ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος γίνεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο και ο δεύτερος 6 εβδομάδες μετά το πέρας του χειρουργείου.
Όπως όμως και με τα παιδιά έτσι και με τους ενήλικες, η πιθανότητα να παραμείνει μια υπολειπόμενη γωνία στραβισμού μετά από το πρώτο χειρουργείο είναι υπαρκτή. Αν αυτή είναι μικρή και δημιουργεί διπλωπία τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή πρισμάτων χωρίς επιπλέον χειρουργείο. Αν όμως είναι μεγάλη, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να διορθωθεί αποτελεσματικά ο στραβισμός.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο στραβισμός στους ενήλικες μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις Botox, το αποτέλεσμα όμως είναι παροδικό και δεν κρατά παραπάνω από 3 μήνες.
Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;
Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
Πολλές φορές, υπάρχει η αντίληψη ότι οι ενήλικες δεν μπορούν να διορθώσουν χειρουργικά τον στραβισμό εξαιτίας της ηλικίας τους. Η παραπάνω αντίληψη είναι παντελώς λανθασμένη, εκτός πιθανώς από σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τον ασθενή κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Γενικά όμως, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στη χειρουργική διόρθωση του στραβισμού. Επίσης, μία άλλη λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί είναι ότι μετά από ένα χειρουργείο στραβισμού μπορεί να υπάρξει μία υπερ ή υπόδιόρθωση ή ο ασθενής να αναπτύξει διπλωπία. Μολονότι είναι δυνατόν μετά από ένα χειρουργείο στραβισμού να προκύψει υπερ ή υποδιόρθωση, παρόλα αυτά αυτή μπορεί να διορθωθεί αποτελεσματικά με ένα δεύτερο χειρουργείο. Σε ότι αφορά στη διπλωπία, αυτή μπορεί να προκύψει αλλά είναι συνήθως παροδική και δεν διαρκεί για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ενήλικες ότι δεν χρειάζεται να περάσουν τη ζωή τους ταλαιπωρούμενοι από διπλωπία ή στραβισμό.
Τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης του στραβισμού στους ενήλικες είναι πολλά και περιλαμβάνουν τη μείωση ή εξάλειψη της διπλωπίας, τη βελτίωση της περιφερικής όρασης, της διόφθαλμης όρασης καθώς και τη βελτίωση της συναισθηματικής, κοινωνικής και οικονομικής τους ζωής. Η επιτυχής αντιμετώπιση του στραβισμού στους ενήλικες μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ποιότητα της ζωής τους και την αυτοπεποίθησή τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι ενήλικες με στραβισμό να γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθηθούν όταν απευθυνθούν στον ειδικό Παιδοφθαλμίατρο – Στραβισμολόγο.
Σημαντική Συμβουλή:
Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.
Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.
Φόρμα Επικοινωνίας