Καλέστε Τώρα

Συχνές ερωτήσεις

Η Χρυσαυγή Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Εισήχθη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997 και αποφοίτησε το 2003. Εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Georgetown University, στη Washington, DC και μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδο-Οφθαλμολογία και χειρουργική Στραβισμού Ενηλίκων και Παίδων στο Children’s Hospital of Michigan και στο Kresge Eye Institute of Michigan. Από το 2016 είναι επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας(Assistant Professor of Ophthalmology)στο Case Western Reserve University.Aπό το 2014 είναι Διευθύντρια του τμήματος Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού στο MetroHeath Medical Center, ένα Level 1 κέντρο τραύματος,στο Cleveland, Ohio.

1. ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ;

Το «κλείσιμο»του ματιού είναι μια τεχνική την οποία χρησιμοποιούμε για να θεραπεύσουμε την αμβλυωπία, η οποία καμιά φορά αναφέρεται και ως «τεμπέλικο μάτι».
Η αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν το ένα μάτι χρησιμοποιείται περισσότερο από το άλλο. Αυτό έχει ως συνέπεια η όραση στο μάτι που «δεν χρησιμοποιείται τόσο» να μειώνεται και το μάτι να γίνεται «αδύναμο». Μερικές από τις αιτίες της αμβλυωπίας είναι: ο στραβισμός (δηλαδή όταν τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα), τα ανόμοια διαθλαστικά σφάλματα ανάμεσα στα δύο μάτια, όπως και άλλες καταστάσεις οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη της όρασης στο ένα μάτι. Τις περισσότερες φορές, η ύπαρξη της αμβλυωπίας δεν είναι εμφανής στους γονείς.

Με το κλείσιμο λοιπόν του «καλού» ματιού, αναγκάζουμε τον εγκέφαλο να αρχίσει να χρησιμοποιεί το πιο «αδύναμο» μάτι ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά η όραση.
Μολονότι κάποιες φορές είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση των γυαλιών, εντούτοις το κλείσιμο του ενός ματιού είναι απαραίτητο προκειμένου να διορθωθεί η αμβλυωπία. Η διόρθωση της αμβλυωπίας δεν είναι ποτέ χειρουργική, και μολονότι ορισμένες φορές εφαρμόζεται προκειμένου τα μάτια να ευθυγραμμιστούν, το κλείσιμο του ματιού μπορεί να επιβάλλεται πριν ή και μετά το χειρουργείο.
Αν η αμβλυωπία δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τότε θα οδηγήσει σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του παιδιού για πάντα.
Επίσης, ορισμένες φορές το κλείσιμο του ματιού εφαρμόζεται στα παιδιά με διαλείπουσα εξωτροπία μολονότι η όραση μπορεί να είναι ίδια και στα δύο μάτια.

Η διάρκεια θεραπείας για την αμβλυωπία είναι διαφορετική για το κάθε παιδί. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο σε ηλικία είναι το παιδί και όσο πιο σύντομα ξεκινήσει η θεραπεία για την αμβλυωπία, τόσο πιο σύντομα θα βελτιωθεί η όραση του παιδιού. Επίσης, ορισμένες μορφές αμβλυωπίας είναι πιο δύσκολα θεραπεύσιμες από κάποιες άλλες.

Ο παιδοφθαλμίατρος μπορεί να ζητήσει το κλείσιμο του ματιού για μερικές ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Μόλις η όραση αρχίσει να βελτιώνεται και τελικά σταθεροποιηθεί, τότε το κλείσιμο του ματιού μειώνεται σταδιακά ώστε να αποφευχθεί υποτροπή. Είναι δυνατόν η όραση να χειροτερέψει μόλις σταματήσει το κλείσιμο του ματιού γεγονός που κάνει τον συχνό και συστηματικό  έλεγχο της οπτικής οξύτητας απαραίτητο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά το πέρας της.

Εάν η όραση του παιδιού στο αμβλυωπικό μάτι είναι πολύ χαμηλή, τότε θα πρέπει ο γονιός να επιβλέπει το παιδί του. Το παιχνίδι δίπλα στους δρόμους και στο πάρκο δεν συνίσταται όταν το μάτι είναι καλυμμένο.

Δυστυχώς, εάν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θεραπείας για την αμβλυωπία, η όραση του παιδιού δεν βελτιωθεί σημαντικά, τότε ο παιδοφθαλμίατρος θα σταματήσει τη θεραπεία της αμβλυωπίας.

Το «κλείσιμο του ματιού» σε ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Η επιτυχής θεραπεία της αμβλυωπίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το βαθμό συμμετοχής του γονιού, την αποφασιστικότητά του και την ικανότητα του να κάνει το παιδί να συνεργαστεί μαζί του.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το κλείσιμο του ματιού γίνεται ευκολότερο αλλά κάθε αρχή και δύσκολη…!Μην απογοητεύεστε και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια!!

Σε σπάνιες περιπτώσεις το κλείσιμο του ενός ματιού είναι πρακτικά αδύνατον και τότε ο γονιός θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί ότι το παιδί του θα έχει πολύ μειωμένη όραση στο ένα του μάτι. Είναι όμως καλύτερο για τον γονιό να ξέρει ότι έχει προσπαθήσει και έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν πριν δεχτεί κάτι τέτοιο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • ΡΟΥΤΙΝΑ!! (ειδκά για τα πολύ μικρά παιδιά) είναι εξαιρετικά σημαντική. Μην αφήσετε καμία μέρα να περάσει χωρίς να προσπαθήσετε να κλείσετε το μάτι του παιδιού. Προσπαθήστε αλλά μην επιμείνετε υπερβολικά, και επαναλάβετε την προσπάθεια την επόμενη μέρα. Το παιδί σταδιακά θα καταλάβει ότι δεν παραδίδετε το όπλα έτσι απλά. Αν η καθημερινή αυτή ρουτίνα σταματήσει τότε το παιδί σας κέρδισε την μάχη.
  • Αν εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός του δέρματος στην περιοχή όπου ακουμπάει το κάλυμμα του ματιού, επικοινωνήστε με τον παιδοφθαλμίατρο σας και θεραπεύστε το αμέσως.
  • Ξεκινήστε το κλείσιμο του ματιού αργά αλλά σταθερά. Ρωτήστε τον παιδοφθαλμίατρο εάν μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά μία ώρα την ημέρα ή την εβδομάδα.
  • Χρησιμοποιείστε τη θετική επιβράβευση και μην μετατρέπετε την προσπάθεια αυτή σε τσακωμό με το παιδί σας.
  • Συνδέστε το κλείσιμο του ματιού με δραστηριότητες που το παιδί σας αγαπάει πολύ (όπως π.χ. τηλεόραση, video games, κλπ.)
  • Ξεκινήστε τη διαδικασία το Σαββατοκύριακο υπό την επίβλεψη του ενήλικα και γεμίστε την ημέρα με έξτρα προσοχή και ανταμοιβές προκειμένου να του αποσπάσετε την προσοχή από το κλείσιμο του ματιού.
  • Χρησιμοποιείστε ένα timer το οποίο και θα ειδοποιήσει πότε πρόκειται να βγάλει το παιδί το κάλυμμα/patch. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το timer γίνεται «the bad guy» και όχι ο γονιός.
  • Μην αναγκάζετε το παιδί να βάζει το κάλυμμα στο μάτι του όταν είναι στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.
  • Φτιάξτε ένα μεγάλο ημερολόγιο ανταμοιβών και κολλάτε κάθε μέρα επάνω του ένα κάλυμμα/patch.
  • Μιλήστε στο δάσκαλο!

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μία άλλη μορφή κλεισίματος του ματιού είναι να εφαρμόσουμε ένα αδιαφανές κάλυμμα στα γυαλιά του παιδιού ώστε να καλύψει το φακό ή να χρησιμοποιήσουμε ένα κάλυμμα το οποίο είναι φτιαγμένο από πανί (σαν το κάλυμμα του ματιού του πειρατή). Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να «κλέψουν», οπότε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της αμβλυωπίας είναι αποτελεσματικός όταν υπάρχει μετρίου βαθμού αμβλυωπία.

HELPFUL RESOURCES

ΒΙΒΛΙΑ

1.MY NEW EYE PATCH by Nancy Chernus-Mansfield, M.A.

2.APPLE PATTY PATCHES by Danielle D.Crum

3.BLUEBERRY EYES by  Monica Driscoll Beatty

4.Jennifer Jean, the Cross-Eyed Queen by Phyllis Reynolds Naylor

AΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ORTOPAD USA-REWARD CALENDARS

www.ortopadusa.com/Products/Games-Books/Eye-Patch-Kids-DVD

Το είδος του  καλύμματος που συνιστούμε για το κλείσιμο του ματιού είναι το κάλυμμα που κολλάει στο δέρμα σαν αυτοκόλλητο (adhesive skin patch). To κάλυμμα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο δέρμα γύρω από το μάτι, να είναι άνετο και προπάντων να ΜΗΝ επιτρέπει στο παιδί να δει γύρω από αυτό. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Τα καλύμματα των οφθαλμών έρχονται σε διάφορα μεγέθη, συγκεκριμένα junior, medium, and regular. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ REGULAR ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ.

Δυστυχώς κάποια παιδιά αναπτύσσουν έναν ήπιο ερεθισμό στο αυτοκόλλητο κάλυμμα των ματιών. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό αποτελεσματικά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το αυτοκόλλητο κάλυμμα πάνω στο μάτι του παιδιού τη νύχτα.
  • Χρησιμοποιείστε ένα ζεστό καθαρό, μαλακό πανάκι ή σφουγγαράκι ώστε να βρέξετε το αυτοκόλλητο κάλυμμα όταν το αφαιρείτε. Συχνά, το «τράβηγμα» του δέρματος όταν αφαιρείτε το αυτοκόλλητο είναι που δημιουργεί τον ερεθισμό στο δέρμα.
  • Δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα αυτοκόλλητου καλύμματος.
  • Αλλάξτε τη θέση του δέρματος όπου ακουμπάει το αυτοκόλλητο κάλυμμα του ματιού κάθε μέρα.
  • Απλώστε μία μικρή ποσότητα από γάλα μαγνησίας (Maalox) στην περιοχή του δέρματος όπου ακουμπάει το αυτοκόλλητο κάλυμμα. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά εφαρμόστε από πάνω το αυτοκόλλητο κάλυμμα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το δέρμα από ερεθισμούς και γίνεται και πιο εύκολη η αφαίρεσή του καλύμματος.
  • Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό κάλυμμα του ματιού που να μην είναι αυτοκόλλητο.

Φόρμα Επικοινωνίας

Τα Νέα Μας