Καλέστε Τώρα

Συστηματικές και Γενετικές Νόσοι

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ)

H Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ-Juvenile Idiopathic Arthritis) είναι μία χρόνια αρθρίτιδα με έναρξη πριν από την ηλικία των 15 ετών. Παλαιότερα, ήταν γνωστή και σαν Νεανική Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΝΡΑ-Juvenile Rheumatoid Arthritis) και αποτελεί την πιο συχνή αιτία αρθρίτιδας στα παιδιά. Η συχνότητα της Νεανικής Ιδιοπαθούς Aρθρίτιδας είναι περίπου 4-14 περιπτώσεις ανά 100000 παιδιά το χρόνο και προσβάλλει τα κορίτσια 3 φορές συχνότερα από τα αγόρια. Τα συμπτώματα της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας περιλαμβάνουν ευαισθησία και πόνο στις αρθρώσεις, ερυθρότητα πάνω από την εμπλεκόμενη άρθρωση, πυρετό, εξανθήματα, δυσκολία στη βάδιση. Η ΝΙΑ διακρίνεται σε τρεις μορφές ανάλογα με τον αριθμό των αρθρώσεων που προσβάλλονται κάθε φορά.

  • Συστηματική Μορφή: προσβολή οποιουδήποτε αριθμού αρθρώσεων με εμφάνιση συστηματικών εκδηλώσεων όπως πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, εξάνθημα (συχνότητα 20%)
  • Ολιγοαρθρική μορφή: προσβολή λιγότερων από 5 αρθρώσεις μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της νόσου (συχνότητα 20-37%)
  • Πολυαρθρική μορφή: προσβολή περισσότερων από 5 αρθρώσεις μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της νόσου(συχνότητα 37-60%)

 

Η ολιγοαρθρική μορφή της ΝΙΑ, το γυναικείο φύλο, καθώς και η ύπαρξη θετικού ΑΝΑ (anti-nuclear antibody), και αρνητικου RF (rheumatoid factor) σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ραγοειδίτιδας στα παιδιά.
Η ΝΙΑ εμφανίζεται συνήθως 4-7 χρόνια από την έναρξη της αρθρίτιδας την οποία και ακολουθεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση της ραγοειδίτιδας παρουσιάζεται τα πρώτα 2 έτη από την εμφάνιση της νόσου.

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει τους οφθαλμούς των παιδιών με τη δημιουργία φλεγμονής μέσα στα μάτια (ραγοειδίτιδα) και τότε ονομάζεται Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα σχετιζόμενη με Ραγοειδίτιδα. Η ΝΙΑ αποτελεί την συχνότερη αιτία ραγοειδίτιδας στα παιδιά. Και ενώ συνήθως στους ενήλικες προκαλεί συμπτώματα όπως μειωμένη όραση, «μυγάκια», πόνο, φωτοφοβία στα παιδιά ΔΕΝ προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Παρόλη την έλλειψη συμπτωμάτων, η χρόνια φλεγμονή στα μάτια μπορεί να προκαλέσει οφθαλμολογικές επιπλοκές όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, band keratopathy, οίδημα ωχράς κηλίδας, οπίσθιες συνέχειες και να οδηγήσει τελικά σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Η παρουσία φλεγμονής μπορεί να διαγνωσθεί μόνο από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο κατά την εξέταση του παιδιού στη σχισμοειδή λυχνία. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικής σημασίας τα παιδιά αυτά να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο προκειμένου να διαγνωστούν και αρχίσουν θεραπεία άμεσα.

Η θεραπεία της ΝΙΑ σχετιζόμενης με ραγοειδίτιδα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδοφθαλμίατρου με τον Ρευματολόγο. Αρχικά, δίνονται τοπικά κολλύρια κορτικοστεροειδών και κυκλοπληγικών από τον οφθαλμίατρο. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις θα χρειαστεί χορήγηση συστηματικής αγωγής (μπορεί να περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, βιολογικούς παράγοντες).

Νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) ή Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Ο ΣΔ τύπου 1 είναι μία από τις πιο κοινές μεταβολικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας με συχνότητα εμφάνισης 2 ανά 1000 παιδιά σχολικής ηλικίας. Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) είναι η πιο συχνή επιπλοκή του ΣΔ και αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης των νεαρών ενηλίκων καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη νεοαγγείων στον αμφιβληστροειδή. Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια είναι σπάνια στην παιδική ηλικία δεδομένου ότι μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 5 χρόνια) από τη διάγνωση του ΣΔ μέχρι την εμφάνιση της ΔΑ. Συνίσταται λοιπόν τα παιδιά με ΣΔ τύπου 1 να αρχίσουν ετήσιους προληπτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους 3-5 χρόνια μετά την έναρξη της νόσου. Η πιθανότητα εμφάνισης ΔΑ στα 5 χρόνια είναι 25%, ενώ το 90% των διαβητικών ασθενών θα έχουν ΔΑ 15 χρόνια από την έναρξη της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΔΑ χρειάζεται θεραπεία με laser φωτοπηξία.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Δρεπανοκυταρρική Αναιμία και Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η Δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μία νόσος η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανώμαλων νεοαγγείων στο πίσω μέρος του οφθαλμού και συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή. Η αμφιβληστροειδοπάθεια από Δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγίες, έλξεις στον αμφιβληστοειδή και τελικά τύφλωση αν παραμείνει χωρίς θεραπεία. Παρότι η αμφιβληστροειδοπάθεια από Δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι σπάνια στα μικρά παιδιά, η εμφάνισή της αυξάνεται στην εφηβεία. Για το λόγο αυτό, συνίστανται ετήσιοι προληπτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι στην εφηβεία προκειμένου να αποφευχθούν οφθαλμολογικές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η αμφιβληστροειδοπάθεια από Δρεπανοκυτταρική αναιμία χρειάζεται θεραπεία με laser φωτοπηξία.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

Τα Νέα Μας