Βλεφαρίτιδα
Βλεφαρίτιδα είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρουσιάζεται επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Η βλεφαρίτιδα ανάλογα με το εάν εντοπίζεται στο πρόσθιο χείλος των βλεφάρων ή στο οπίσθιο τμήμα τους διαχωρίζεται σε πρόσθια ή οπίσθια. Εάν ο διαχωρισμός γίνεται με βάση την αιτιολογία, η βλεφαρίτιδα διαχωρίζεται σε σταφυλοκοκκική και σμηγματορροϊκή, οι οποίες και αλληλοκαλύπτονται τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν.
Η σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα οφείλεται στην παρουσία του Σταφυλόκοκκου. Η έντονη βακτηριδιακή δραστηριότητα σε συνδυασμό με την ύπαρξη λιπαρών εκκρίσεων από την υπερλειτουργία των παρακείμενων αδένων μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό των βλεφάρων.
Η σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα είναι πιο συχνή σε περιπτώσεις σμηγματορροϊκής δερματίτιδας ή ροδόχρου ακμής, είναι λιγότερο έντονη και οφείλεται στον ερεθισμό των βλεφάρων από τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων.
Συμπτώματα
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μία πληθώρα συμπτωμάτων όπως ερυθρότητα, «λέπια» κατά μήκος του χείλους των βλεφάρων που δεν είναι τίποτα άλλο από σμηγματογόνες εκκρίσεις, κνησμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία, δακρύρροια, χαλάζια, κρίθη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και εφόσον δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία τότε μπορεί να οδηγήσει σε κερατοεπιπεφυκίτιδα, στικτή απόπτωση του επιθηλίου που εντοπίζεται συχνότερα στο κατώτερο τριτημόριο του κερατοειδούς, έλκη στο κερατοειδή και τελικά σε ουλοποίηση του κερατοειδούς και νεοαγγειωγένεση στην επιφάνειά του.
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται ή να εμφανίζεται αρχικά στην ενήλικη ζωή. Η βλεφαρίτιδα σαν πάθηση δεν είναι συχνή στα παιδιά, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση της συχνότητας της στα παιδιά. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της βλεφαρίτιδας αποτελούν κρύος αέρας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλων πολυμέσων, στέρηση ύπνου, χρήση φακών επαφής. Επίσης, άτομα που πάσχουν από δερματικές νόσους όπως ροδόχρους ακμή και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της.
Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;
Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
Βλεφαρίτιδα: Θεραπεία
Σε ότι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας, η καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων αποτελεί τη σημαντικότερη παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής θα πρέπει να καθαρίζει τις εκκρίσεις που συσσωρεύονται στην άκρη των βλεφάρων χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή γάζα το οποίο προηγουμένως το έχει βουτήξει σε καθαρό, χλιαρό νερό. Η θερμότητα βοηθά να μαλακώνει το δέρμα των βλεφάρων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η απομάκρυνση των εκκρίσεων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται μασάζ ώστε να ρευστοποιούνται οι στερεοποιημένες εκκρίσεις και να υποβοηθάται η αποσυμφόρηση των αδένων. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός της περιοχής με ειδικά, υγρά μαντηλάκια 1-2 φορές την ημέρα, καθημερινά, για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί έλεγχος της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνίσταται η χρήση τοπικών αντιβιοτικών αλοιφών πάντα σε συνδυασμό με την υγιεινή των βλεφάρων για μία περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Επίσης, συνίσταται και η εφαρμογή σταγόνων αζιθρομυκίνης, οι οποίες βοηθούν στην φλεγμονή.
Στα παιδιά, δεδομένου ότι η βλεφαρίτιδα μπορεί να είναι πολύ επίμονη και να δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβίωση μέσω του στόματος για χρονικό διάστημα 3 μηνών προκειμένου να ελεγχθεί η φλεγμονή στο βλεφαρικό χείλος.
Τέλος, η χρήση τεχνητών δακρύων είναι σημαντικό να γίνεται καθημερινά αφού ανακουφίζει από την ξηροφθαλμία και κρατά την επιφάνεια του κερατοειδούς ενυδατωμένη.
Η βλεφαρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος, η θεραπεία της οποίας μπορεί να κρατήσει μήνες. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται υπομονή με συνέχιση της θεραπείας ή τακτική επανάληψη αυτής.
Σημαντική Συμβουλή:
Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.
Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.
Φόρμα Επικοινωνίας