Δερμοειδείς κύστες του οφθαλμού είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίες ανάλογα με την εντόπισή τους διακρίνοται σε:
- Αυτές που εντοπίζονται στην περιοχή του οφθαλμικού κόγχου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της μετωποζυγωματικής ραφής (στην «ουρά του φρυδιού»-πιο συχνή), της μετωποηθμοειδούς ραφής (κοντά στη ρίζα της μύτης) αλλά και στην περιοχή της μετωπογναθιαίας ραφής.
- Αυτές που εντοπίζονται στον οφθαλμικό βολβό και ονομάζονται επιβολβικές δερμοειδείς κύστες.
Οι δερμοειδείς κύστες εσωτερικά καλύπτονται από επιθήλιο και περιλαμβάνει ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες καθώς και θυλάκους τριχών. Το περιεχόμενο της κύστης έχει τυρώδη υφή και περιέχει τρίχες, νύχια, οστά, δόντια, χόνδρο και γενικά ιστούς ποικίλης προέλευσης. Αποτελούν το 3-9% των όγκων του οφθαλμικού κόγχου στα παιδιά.
Οι δερμοειδείς κύστεις που εντοπίζονται στον οφθαλμικό κόγχο δεν προκαλούν προβλήματα στην όραση των παιδιών. Μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στο σχήμα των παρακείμενων οστών ενώ υπάρχει και ένας μικρός κίνδυνος ρήξης τους, η οποία όταν συμβεί προκαλεί έντονη φλεγμονή και εικόνα κυτταρίτιδας κόγχου.
Αντίθετα, οι επιβολβικές δερμοειδείς κύστεις εντοπίζονται στην επιφάνεια του οφθαλμού, έχουν χρώμα κιτρινωπό, είναι στρογγυλές και λείες και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζονται με σύνδρομα όπως το σύνδρομο Goldenhar, linear nevus sebaceous syndrome ή encephalocraniocutaneous lipomatosis. Εντοπίζονται συνήθως στο:
- Όριο μεταξύ του σκληρού και κερατοειδούς ή πάνω στον κερατοειδή (limbal dermoid-δερμοειδής κύστη του σκληροκερατοειδικού ορίου). Μπορεί να προκαλέσουν αμβλυωπία και προβλήματα στην όραση με το να αλλάξουν το σχήμα του κερατοειδούς και να δημιουργήσουν αστιγματισμό. Εάν το παιδί σας έχει μία δερμοειδή κύστη του σκληροκερατοειδικού ορίου (limbal dermoid) τότε θα πρέπει να παρακολουθείται συχνά από παιδοφθαλμίατρο για την εμφάνιση αστιγματισμού και αμβλυωπίας.
- Η χειρουργική τους αφαίρεση εξαρτάται από την εντόπισή τους και από το μέγεθος του αστιγματισμού που προκαλούν. Οι γονείς όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιτυχής και ολική αφαίρεσή τους ορισμένες φορές δεν αλλάζει το μέγεθος του αστιγματισμού και μπορεί να τον κάνει χειρότερο.
- Δερμολιπώματα (Lipodermoids or Dermolipomas). Εντοπίζονται στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων ή στις γωνίες των οφθαλμών. Δεν προκαλούν προβλήματα στην όραση και δεν αφαιρούνται χειρουργικά.
Οι δερμοειδείς κύστες του οφθαλμικού κόγχου κλινικά εμφανίζονται ως επιφανειακές διογκώσεις. Είναι μαλακά και ομαλά στο περίγραμμα μορφώματα και δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Μπορεί να είναι ελαφρώς κινητές ή να προσφύονται ισχυρά στα οστά και να είναι ακίνητες. Εμφανίζουν μια αργή αύξηση στο μέγεθός τους σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση όπου γίνει ρήξη της κύστης τότε παρουσιάζεται έντονη φλεγμονή με εικόνα κυτταρίτιδας κόγχου.
Η διάγνωση της δερμοειδούς κύστης του οφθαλμικού κόγχου γίνεται με βάση την κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις , και ειδικά όταν η κύστη εμφανίζεται σχετικά ακίνητη μπορεί να χρειαστεί να γίνει απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέρος της κύστης εντοπίζεται στον οφθαλμικό κόγχο αλλά και στον κροταφικό βόθρο μέσω ενός ελλείμματος στο οστό.
Αυτές οι δερμοειδείς κύστες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά, ειδικά σε πολύ μικρή ηλικία (κάτω του ενός έτους). Εφόσον οι γονείς το επιθυμούν, η αφαίρεση της δερμοειδούς κύστης γίνεται όταν το παιδί αρχίζει και περπατάει, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης και ρήξης της κύστης η οποία θα δημιουργήσει εικόνα κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και δεν απαιτείται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Η χειρουργική τομή γίνεται πάνω στη δερμοειδή κύστη ή στο φρύδι και ο χειρουργός επιχειρεί να αφαιρέσει ολόκληρη την κύστη χωρίς να γίνει ρήξη. Η αφαίρεση της δερμοειδούς κύστης σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη ειδικά όταν υπαρχουν μικρορήξεις στα τοιχώματα της κύστης και ουλώδης ιστός.
Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;
Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.
Προεγχειρητικός Έλεγχος
Όπως προαναφέραμε, η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση. Σε περίπτωση όπου οι γονείς το επιθυμούν και το παιδί είναι άνω του ενός έτους, προγραμματίζεται η αφαίρεσή της. Εάν ο χειρουργός παιδοφθαλμίατρος διαπιστώσει ότι η κύστη είναι σχετικά ακίνητη, τότε προεγχειτητικά θα πρέπει να γίνεται αξονική ή μαγνητική τομογραφία προκειμένου να εντοπιστεί η έκταση της κύστης. Στην περίπτωση όπου υπάρχει επέκταση της κύστης εντός του κροταφικού βόθρου τότε το χειρουργείο θα πρέπει να γίνεται από εξειδεικευμένο Παιδο-Νευροχειρουργό.
Μετεγχειρητική Πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή, και πολύ καλά ανεκτή από το παιδί. Τα ράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της χειρουργικής τομής είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται η χειρουργική τους αφαίρεση. Ο χειρουργός θα δώσει στο γονέα μία αντιβιοτική αλοιφή την οποία και θα εφαρμόζει 1-2 φορές την ημέρα τοπικά για 1 εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση. Στη περιοχή της χειρουργικής τομής θα υπάρχει οίδημα για λίγες μέρες και μία ελαφριά εκχύμωση, οι οποίες και θα υποχωρήσουν τελείως εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.
Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς περιορισμούς.
Σημαντική Συμβουλή:
Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.
Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.
Φόρμα Επικοινωνίας