Καλέστε Τώρα

Πάρεση Απαγωγού Νεύρου

Η παράλυση της 6ης εγκεφαλικής συζυγίας ή του απαγωγού νεύρου όπως ονομάζεται προκαλεί αδυναμία στον εξωφθάλμιο μυ που κινεί το μάτι προς τα έξω (έξω ορθός). Όταν ο έξω ορθός είναι αδύναμος τότε το μάτι στρέφεται προς τα έσω και εμφανίζεται εσωτροπία. Η εσωτροπία είναι μεγαλύτερη όταν ο ασθενής κοιτά μακρυά καθώς και όταν κοιτάει  προς την ίδια μεριά με τον έξω ορθό μυ που παρουσιάζει την πάρεση. Για το λόγο αυτό και επειδή ο ασθενής αδυνατεί να κοιτάξει προς την πάσχουσα πλευρά στρέφει το κεφάλι του προς μία συγκεκριμένη θέση προκειμένου να αποφύγει την διπλωπία. Συγκεκριμένα, στρέφει το κεφάλι προς την πλευρά της βλάβης ώστε το βλέμμα να στραφεί προς την αντίθετη πλευρά όπου η διπλωπία ενοχλεί λιγότερο.

Η παράλυση του απαγωγού νεύρου στις μεγαλύτερες ηλικίες (>των 60 ετών) οφείλεται κυρίως σε ισχαιμία. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Υπέρταση αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Σε μικρότερες ηλικίες (40 έτη), θα πρέπει να γίνεται απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλεισθούν σοβαρότερες παθολογίες όπως κακοήθειες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άλλες αιτίες πάρεσης του απαγωγού νεύρου αποτελούν το τραύμα, ιογενείς ιώσεις, ημικρανίες, απομυελινωτικές νόσοι καθώς και η αυξημένη ενδοκράνια πίεση στα πλαίσια κακοήθειας του κεντρικού νευρικού συστήματος ή ιδιοπάθους ενδοκρανιακής υπέρτασης (idiopathic intracranial hypertension-IIH).

Στα παιδιά η κυριότερη αιτία πάρεσης του απαγωγού νέυρου είναι το τραύμα. Επίσης στα παιδιά η πάρεση του απαγωγού νεύρου μπορεί να είναι παρούσα από τη γέννηση και τότε μιλάμε για συγγενή πάρεση του απαγωγού νεύρου. Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις δεν βρίσκεται ακόμα και μετά από λεπτομερή έλεγχο η συγκεκριμένη αιτία για την πάρεση.

Η διπλωπία αποτελεί το κυρίαρχο σύμπτωμα. H διπλωπία είναι συνήθως χειρότερη όταν ο ασθενής προσηλώνει σε αντικείμενο που βρίσκεται μακριά παρά κοντά. Τα παιδιά δεν αναπτύσσουν επίμονη διπλωπία αλλά κινδυνεύουν να αναπτύξουν αμβλυωπία ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της πάρεσης της 6ης εγκεφαλικής συζυγίας. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει μια στροφή της κεφαλής όπως προαναφέραμε προς τη μεριά της βλάβης προκειμένου να ανακουφιστεί από την διπλωπία. Το απαγωγό νεύρο ξεκινά την πορεία του από το εγκεφαλικό στέλεχος και καταλήγει στον έξω ορθό μυ. Ανάλογα λοιπόν σε ποιο σημείο της πορείας του απαγωγού νεύρου εντοπίζεται η βλάβη είναι δυνατόν να υπάρχουν και άλλα νευρολογικά συμτπώματα όπως απώλεια ακοής, αδυναμία των μυών του προσώπου (πάρεση προσωπικού νεύρου) ,ελαττωμένη αίσθηση στο πρόσωπο/και πτώση άνω βλεφάρου.

Η διάγνωση της πάρεσης του απαγωγού νεύρου γίνεται με λήψη καταρχήν ενός λεπτομερούς ιστορικού και μιας ενδελεχούς οφθαλμολογικής εξέτασης όπου ελέγχεται η οπτική οξύτητα, η οφθαλμοκινητικότητα, η διόφθαλμη όραση, η ύπαρξη στραβισμού καθώς και το μέγεθος του στραβισμού. Πέραν της οφθαλμολογικής εξέτασης μπορεί να είναι απαραίτητη και η εξέταση από Νευρολόγο καθώς και η απεικόνιση του εγκεφάλου προκειμένου να αποκλεισθεί η ύπαρξη κακοήθειας. Οι απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν κυρίως την μαγνητική τομογραφία (MRI).Ανάλογα με τα ευρήματα, ο Οφθαλμίατρος ή ο Νευρολόγος μπορεί να συστήσει και άλλες εξετάσεις όπως για παράδειγμα εξετάσεις αίματος και οσφυονωτιαία παρακέντηση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πάρεσης του απαγωγού νεύρου εξαρτάται από την αιτία της. Για παράδειγμα, η πάρεση η οποία οφείλεται σε τραύμα συνήθως αυτοϊάται μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών και δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση εκτός από παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Η διπλωπία η οποία συνδέεται με την πάρεση του απαγωγού νεύρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση πρισμάτων τα οποία ανακουφίζουν από την διπλωπία στην πρόσθια βλεμματική θέση. Επειδή όμως ο βαθμός της διπλωπίας είναι διαφορετικός στις διάφορες βλεμματικές θέσεις, τα πρίσματα δεν εξαφανίζουν τα συμπτωμάτα σε κάθε βλεμματική θέση. Η δύναμη του πρίσματος μπορεί να προσαρμοστεί κατά της διάρκεια της παρακολούθησης του ασθενούς. Επικάλυψη του ενός οφθαλμού επίσης μπορεί να βοηθήσει προσωρινά.

Σε περίπτωση όπου τα συμπτώματα επιμείνουν πέραν των 6 μηνών τότε η χειρουργική αντιμετώπιση του στραβισμού μπορεί να βοηθήσει με την ευθυγράμμιση των οφθαλμών και την εξάλειψη της διπλωπίας.

Επίσης, η ένεση Botox μόνη ή σε συνδυασμό με χειρουργείο μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής με πάρεση του απαγωγού νεύρου θα πρέπει να αναζητά βοήθεια από εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η αιτία και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας