Καλέστε Τώρα

Απόφραξη Δακρυϊκού Πόρου

Τα δάκρυα παράγονται από τον δακρυικό αδένα ο οποίος βρίσκεται στην άνω, έξω γωνία του οφθαλμικού κόγχου. Τα δάκρυα παροχετεύονται από την επιφάνεια του οφθαλμού μέσα στη μύτη μέσω ενός συστήματος σωληναρίων. Συγκεκεριμένα, στις γωνίες των βλεφάρων βρίσκονται δύο μικρές οπές (δακρυικά σημεία) μέσω των οποίων παροχευτεύονται τα δάκρυα στα δακρυικά σωληνάρια, στο δακρυικό ασκό και τελικά στο ρινοδακρυικό πόρο ο οποίος εκβάλλει μέσα στη μύτη. Σε περίπτωση που υπάρχει απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου, τα δάκρυα λιμνάζουν στην επιφάνεια του οφθαλμού και υπάρχουν με βλεννώδεις εκκρίσεις.

Η απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου παρατηρείται στο 5% των νεογνών και μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια. Η πιο συχνή αιτία απόφραξης του ρινοδακρυικού πόρου είναι η ύπαρξη μίας μεμβράνης (βαλβίδα του Hasner) στο κατώτερο τριτημόριο του ρινοδακρυικού πόρου πριν την εκβολή του στη μύτη. Άλλες αιτίες απόφραξης αποτελούν οι συγγενείς ατρησίες του ρινοδακρυικού συστήματος μεμονωμένες ή στο πλαίσιο κρανιοπροσωπικών παθήσεων.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η δακρύρροια η οποία εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες ζωής καθώς και κιτρινοπράσινες βλεννώδεις εκκρίσεις. Τα βλέφαρα επίσης πολλές φορές είναι ερυθυματώδη και πρησμένα και σπάνια μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές λοιμώξεις του ρινοδακρυικού συστήματος όπως η δακρυοκυστίτιδα. Η κλινική εικόνα μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συνύπαρξη κρυολογήματος και η έκθεση στον αέρα ή το κρυο. Υπάρχουν επίσης και άλλες παθήσεις των οφθαλμών στην παιδική ηλικία που παρουσιάζονται με δακρύρροια όπως το συγγενές γλαύκωμα, τραύμα οφθαλμού, ύπαρξη ξένου σώματος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος από τον παιδοφθαλμίατρο προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση.

Τις περισσότερες φορές (σε ποσοστό 96%), η απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου περνά από μόνη της τον πρώτο χρόνο της ζωής χωρίς καμία παρέμβαση. Κατά το δεύτερο έτος ζωής, η πιθανότητα αυτόματης ίασης ανέρχεται στο 74%. Από εκεί και μετά, η πιθανότητα αυτόματης λύσης μειώνεται σημαντικά. Τοπικό μασάζ στο ρινοδακρυικό πόρο μπορεί να γίνεται στο σπίτι 2-3 φορές την ημέρα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδοφθαλμίατρου προκειμένου να βοηθήσει στη διάνοιξη του ρινοδακρυικού πόρου. Ο γονέας θα πρέπει να εφαρμόζει πίεση στον δακρυικό ασκό καθημερινά και με φορά προς τα κάτω. Σκοπός είναι να αυξήσει την πίεση εντός του αποφραγμένου ρινοδακρυικού πόρου ώστε να επιταχυνθεί η διάνοιξη του. Από κει και πέρα, όταν τα συμπτώματα επιμένουν και πέραν των 12 μηνών, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογες που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν:

Αυτές περιλαμβάνουν:

Καθετηριασμός του δακρυικού πόρου

Ένθεση σωληναρίου σιλικόνης εντός του στενωμένου ρινοδακρυικου πόρου

Balloοn dacryoplasty

Ο καθετηριασμός του ρινοδακρυικού πόρου γίνεται στο χειρουργείο, υπό γενική αναισθησία. Πιο συγκεκριμένα, ένας λεπτός καθετήρας εισέρχεται προσεκτικά εντός της ανατομικής οδού του ρινοδακρυικού πόρου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται καθετήρες ολοένα και μεγαλύτερης διαμέτρου ώστε να επιτευχθεί η διεύρυνσή του. Μετά το πέρας του καθετηριασμού δεν απαιτείται εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο. Μετεγχειρητικά θα χρειαστεί η εφαρμογή σταγόνων για μία εβδομάδα. Το ποσοστό επιτυχίας του καθετηριασμόυ είναι μεγαλύτερο του 90%. Γενικά ο καθετηριασμός θα πρέπει να γίνεται ιδανικά τους πρώτους 16-18 μήνες της ζωής. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει υποτροπή της δακρύρροιας. Σε αυτή την περίπτωση ο καθετηριασμός θα επαναληφθεί ή θa πρέπει να γίνει εισαγωγή ενός μικρού stent (balloon dacryoplasty) ή σωληναρίου σιλικόνης προκειμένου ο ρινοδακρυικός πόρος να παραμείνει ανοικτός.
Σε περιπτώσεις που παρατηρούνται έντονες βλεννοπυώδεις εκκρίσεις θα πρέπει να χορηγούνται με αντιβιοτικές σταγόνες. Εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι οι σταγόνες αυτές ΔΕΝ διανοίγουν τον αποφραγμένο πόρο αλλά βοηθούν με μικρο-μολύνσεις που συμβαίνουν κατά καιρούς από τη λίμναση των δακρύων που δεν παροχευτεύονται σωστά. Οι σταγόνες πρέπει να χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο με τις οδηγίες του παιδοφθαλμιάτρου.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Δακρυοκήλη ή Δακρυοκυστοκήλη ή Αμνιοκήλη

 Όταν υπάρχει απόφραξη του ρινοδακρυικού πόρου στο άνω και κάτω τμήμα του, τότε είναι δυνατόν να εγκλωβιστεί αμνιακό υγρό. Έτσι, στους πρώτους 6 μήνες της ζωής εμφανίζεται ένα μωβ εξόγκωμα πάνω από το δακρυικό πόρο που ονομάζεται αμνιοκήλη ή δακρυοκήλη ή δάκρυοκυστοκήλη. Σχεδόν πάντα η αμνιοκήλη συνοδεύεται από την παρουσία κύστεων μέσα στη μύτη. Οι κύστες αυτές μπορεί να δημιουργήσουν αναπνευστικά προβλήματα στα νεογνά ιδιαίτερα όταν η αμνιοκήλη εντοπίζεται και στους δύο οφθαλμούς. Στην περίπτωση αυτή, ο καθετηριασμός του ρινοδακρυικού πόρου θα πρέπει να γίνεται πιο σύντομα και να συνοδεύεται από την αφαίρεση των κύστεων εντός της μύτης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αμνιοκήλη μπορεί να μολυνθεί και να οδηγήσει στην εμφάνιση δακρυοκυστίτιδας. Αυτηή εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός ερυθρού, επίπονου οζιδίου πάνω από τον δακρυικό πόρο με εκροή πύου κατά την πίεση του. Μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, αδυναμία. Η δακρυοκυστίτιδα είναι μία επείγουσα κατάσταση η οποία χρειάζεται την άμεση εισαγωγή του νεογνού στο νοσοκομείο και τη χορήγηση συστηματικής-ενδοφλέβιας αγωγής.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας