Καλέστε Τώρα

Μυωπία

Μυωπία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά όταν εστιάζει μακριά ενώ βλέπει καθαρά όταν εστιάζει κοντά. Πιο συγκεκριμένα, στη μυωπία το είδωλο ενός αντικειμένου αντί να εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού (κερατοειδής, φακός) είναι πιο ισχυρά για το συγκεκριμένο μήκος του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία) ή επειδή η προσθοπίσθια διάμετρος του οφθαλμού είναι μεγαλύτερη για τη δεδομένη ηλικία του ασθενούς (αξονική μυωπία). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει συνδυασμός αξονικής και διαθλαστικής μυωπίας.

Η μυωπία είναι νόσος πολύπλοκη και πολυπαραγοντική. Έως ένα βαθμό , η μυωπία παρουσιάζει μία κληρονομική προδιάθεση, ειδικά όταν οι γονείς έχουν υψηλή (>6 βαθμών) ή παθολογική μυωπία (>6 βαθμοί ή αξονικό μήκος >26.5 mm, που εξελίσσεται σταδιακά και ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία). Πέραν όμως της κληρονομικότητας, περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της. Έτσι, η έκθεση στο ηλιακό φως και το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους βοηθά στη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξει το παιδί μυωπία. Επίσης, η πολύωρη εστίαση των ματιών σε ηλεκτρονικά πολυμέσα όπως οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεόραση, tablets, αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, παρατηρείται μία κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών μυωπίας και ειδικά στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας λόγω της κατάχρησης των ηλεκτρονικών πολυμέσων. Τέλος, η εθνικότητα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της μυωπίας, με τα Ασιατικής καταγωγής παιδιά να εμφανίζουν πιο συχνά υψηλή μυωπία.

Η μυωπία ξεκινά μεταξύ της ηλικίας των 6 με 16 ετών και συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά αρχίζουν και πηγαίνουν στο σχολείο όπου οι ανάγκες τους για μακρινή όραση είναι μεγαλύτερες.

Τα παιδιά με μυωπία συνήθως παραπονούνται ότι βλέπουν θολά μακριά. Επίσης, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους σφίγγει τα βλέφαρα προκειμένου να εστιάσει μακριά. Το σφίξιμο των βλεφάρων λόγω του φαινομένου του στενοπικού δίσκου, δηλαδή της αύξησης του βάθους πεδίου λόγω της στένωσης της βλεφαρικής σχισμής, τα βοηθά ώστε να εστιάζουν και να βλέπουν καλύτερα. Παρόλα αυτά, εάν το σφίξιμο των βλεφάρων συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε δημιουργεί κόπωση των οφθαλμών, πονοκεφάλους, οπότε και η χρήση των γυαλιών είναι απαραίτητη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μυωπίας στα παιδιά γίνεται μετά από εξέταση από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο και χρήση οφθαλμικών σταγόνων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα παιδιά σπάνια παραπονιούνται για την όραση τους. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν τί δεν μπορούν να δουν. Έτσι, είναι δυνατόν παιδιά με υψηλή μυωπία να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση της μυωπίας να γίνεται τυχαία μετά από μια επίσκεψη στον παιδοφθαλμίατρο. Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας στα παιδιά ο προληπτικός παιδοφθαλμολογικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να γίνεται συχνά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αρχίζει από την προσχολική ηλικία. Η μυωπία που ξεκινά από την προσχολική ηλικία είναι πιο σοβαρή και είναι σημαντικό να διαγνώσκεται νωρίς ώστε να χορηγούνται τα κατάλληλα γυαλιά. Ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση όπου δεν χορηγηθούν τα κατάλληλα γυαλιά για τη διόρθωσή της εγκαίρως τότε το παιδί θα αναπτύξει αμβλυωπία, δηλαδή μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια η οποία και θα το συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Ένας ακόμα μύθος που υπάρχει σχετικά με τη χορήγηση γυαλιών είναι κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την πορεία της μυωπίας. Η απάντηση είναι ότι η πορεία της μυωπίας δεν εξαρτάται από τη χρήση ή μη των γυαλιών και ότι θα ακολουθήσει την πορεία της, είτε το παιδί φοράει τα συνταγογραφούμενα γυαλιά είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή όπου ο παιδοφθαλμίατρος χορηγήσει γυαλιά, αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς.

Πέραν από τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος, τα συνταγογραφούμενα γυαλιά μυωπίας μπορεί να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη της διόφθαλμης όρασης, ειδικά εάν υπάρχει διαλείπουσα εξωτροπία ή εξωφορία. Στην τελευταία περίπτωση όπου συνυπάρχει στραβισμός , η χρήση των γυαλιών είναι υποχρεωτική.

Γενικά ο γονιός πρέπει να γνωρίζει ότι κατά τη σχολική ηλικία, η μυωπία αυξάνεται συνεχώς και το παιδί θα χρειάζεται συνεχώς ισχυρότερα γυαλιά.

Θεραπεία μυωπίας

Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε περίπτωση όπου υπάρχει υψηλού βαθμού μυωπία και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού χορηγούνται από τον Παιδοφθαλμίατρο γυαλιά τα οποία και θα πρέπει να φοράει συνεχώς. Τα γυαλιά εστιάζουν το είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή και έτσι το παιδί βλέπει καθαρά. Η χορήγηση όμως των γυαλιών ή σε κάποιες περιπτώσεις και των φακών επαφής δεν αποτελούν θεραπεία μόνιμη δεδομένου ότι το μάτι εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη προσθοπίσθια διάμετρο για την ηλικία του παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θεραπείες οι οποίες έχουν σαν στόχο την επιβράδυνση της μυωπίας στα παιδιά. Οι θεραπείες αυτές δεν έχουν σαν σκοπό να εξαλείψουν την μυωπία αλλά να ελέγξουν και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οφθαλμικές επιπλοκές από την υψηλή μυωπία. Oι επιπλοκές αυτές όπως το γλαύκωμα, η μυωπική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ρωγμές στον αμφιβληστροειδή, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτης μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην όραση του παιδιού.

Οι κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι μία σταγόνα χαμηλής συγκέντρωσης ατροπίνης την ημέρα σε κάθε μάτι (φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται από τους οφθαλμίατρους για την κυκλοπληγία) επιβραδύνει την επιμήκυνση του βολβού του οφθαλμού σε παιδιά με μυωπία και ηλικίες 6 έως 10 ετών και αποτρέπει την ανάγκη για καινούρια γυαλιά με υψηλότερους βαθμούς μυωπίας. Το φάρμακο αυτό είναι πολύ καλά ανεκτό από τα παιδιά και έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργεις όπως θολή κοντινή όραση, φωτοευαισθησία, διαστολή της κόρης των ματιών, ερεθισμός των ματιών και αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Σε περίπτωση όπου οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες δημιουργούν έντονα συμπτώματα, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν να φορέσουν γυαλιά με σκουρόχρωμους φακούς ή και διπλοεστιακά, τα οποία θα χρησιμοποιούν για κοντινή εργασία.

Η χαμηλής συγκέντρωσης ατροπίνη είναι φάρμακο το οποίο ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί ΜΟΝΟ μετά από συνταγογράφηση από τον παιδοφθαλμίατρο και από ειδικό φαρμακείο το οποίο και αναλαμβάνει την αραίωση της στη συγκέντρωση όπου επιθυμεί ο οφθαλμίατρος υπό άσηπτες συνθήκες.

Consensus statement for myopia management | WSPOS-Myopia-Consensus-Statement-2023-1.pdf

Πέρα από τη χρήση των σταγόνων ατροπίνης, υπάρχουν επίσης ειδικοί θεραπευτικοί φακοί επαφής οι οποίοι μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας. Οι φακοί αυτοί έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τη χορήγηση σταγόνων ατροπίνης.

Στα πλαίσια αυτά μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δύο θεραπειών με ταυτόχρονη χρήση σταγόνων ατροπίνης και φακών επαφής. Οι παραπάνω θεραπείες δεν συνιστώνται για όλα τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν μυωπία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής εξέταση από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο ο οποίος και θα αποφασίσει σε συνεργασία με τους γονείς για το εάν το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει, θα πρέπει να γίνονται τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά της, δεδομένου ότι υπάρχει και μια κατηγορία ασθενών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη χορήγηση σταγόνων ατροπίνης (“non-responders”).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από εξειδεικεύμενο παιδοφθαλμίατρο με εμπειρία στην εφαρμογή των παραπάνω θεραπειών και τακτική παρακολούθηση του ασθενούς ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας