Καλέστε Τώρα

Νυσταγμός

Ο νυσταγμός χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ακούσιων, επαναλαμβανόμενων ρυθμικών κινήσεων των οφθαλμών. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι οριζόντιες, κάθετες, ή κυκλικές. Συνήθως εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου αλλά δεν εξαλείφεται ποτέ. Γενικά ο νυσταγμός συνήθως αποτελεί σύμπτωμα μίας οφθαλμικής ή συστηματικής νόσου η οποία θα πρέπει να διαγιγνώσκεται. Η κούραση, το στρες, η συναισθηματική φόρτιση, η ασθένεια επιδεινώνουν τον νυσταγμό.

Ο νυσταγμός προκαλεί χαμηλή όραση. Αυτό συμβαίνει γιατί η συνεχής κίνηση των ματιών έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα που σχηματίζεται στην ωχρά κηλίδα να παραμένει σταθερή μόνο στιγμιαία αφού τα μάτια κινούνται συνεχώς. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να αντιλαμβάνεται την εικόνα θολή και να σταματά την ανάπτυξη της όρασης. Το πόσο σοβαρά θα επηρεαστεί η όραση ενός παιδιού από τον νυσταγμό εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Επίσης, ο νυσταγμός μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά προβλήματα με την στερεοτακτική όραση και την αίσθηση του βάθους, και κατά συνέπεια να έχουν αστάθεια και ζαλάδες.

Ορισμένα παιδιά με νυσταγμό προκειμένου να μειώσουν την ένταση των ρυθμικών αυτών κινήσεων των οφθαλμών και να δουν καλύτερα στρέφουν το κεφάλι τους προς μία συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα εάν ο νυσταγμός είναι λιγότερο έντονος στην δεξιά βλεμματική θέση τότε το παιδί στρέφει το κεφάλι του αριστερά. Επίσης, κάποια παιδιά με νυσταγμό τείνουν να κινούν παλινδρομικά το κεφάλι τους προς μία κατεύθυνση ώστε να δουν καλύτερα. Αποκτούν δηλαδή μία κλίση ή στροφή της κεφαλής προκειμένου να αντιρροπήσουν το νυσταγμό κα να δουν πιο καθαρά. Επίσης, ασθενείς με νυσταγμό τείνουν να βλέπουν καλύτερα κοντά απ’ ότι μακριά καθότι η συχνότητα του νυσταγμού μειώνεται κατά την κοντινή εργασία.

Υπάρχουν διάφορα είδη νυσταγμού.

Συγγενής Νυσταγμός

Εμφανίζεται από τη γέννηση ή τους 2-3 πρώτους μήνες της ζωής και οφείλεται κατά κανόνα σε παθήσεις του οφθαλμού. Σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων (50%), δεν υπάρχει σαφής αιτία για την ανάπτυξη του νυσταγμού και τότε ονομάζεται ιδιοπαθής συγγενής νυσταγμός.
Οι αιτίες λοιπόν του συγγενούς νυσταγμού συνοψίζονται ως εξής:

  • Αχρωματοψία
  • Congenital Stationary night blindness (CSNB)
  • Υποπλασία του οπτικού νεύρου
  • Ανιριδία
  • Συγγενής καταρράκτης
  • Συγγενές γλαύκωμα
  • Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
  • Αμαύρωση τύπου Leber
  • Aμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας
  • Οφθαλμικοί όγκοι

Επίσης, συστηματικές νόσοι όπως ο αλφισμός (albinism) συνοδεύονται από νυσταγμό καθώς και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως εγκεφαλική παράλυση ή όγκοι.

Επίκτητος Νυσταγμός

Εμφανίζεται αργότερα και οφείλεται συνήθως σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, φάρμακα, τραύμα κεφαλής, όγκους ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ειδικές Κατηγορίες Νυσταγμών

Spasmus Nutans

Είναι μία μορφή νυσταγμού που εμφανίζεται στους 6 μήνες-3 πρώτα χρόνια της ζωής. Τα παιδιά κλίνουν το κεφάλι τους προς μία κατεύθυνση (ραιβόκρανο) καθώς επίσης τείνουν να το κινούν παλινδρομικά πάνω – κάτω ή δεξιά – αριστερά. Ο νυσταγμός αυτός μπορεί να είναι ασύμμετρος, να αφορά μόνο το ένα μάτι και να είναι διαλείπων, ενώ η κατεύθυνσή του μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη, κυκλική ή και διαφορετική σε διάφορες βλεμματικές θέσεις. Η μορφή αυτή του νυσταγμού περνά από μόνη της στην ηλικία των 2-8 ετών και δεν συνδέεται συνήθως με παθολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως κρίνεται σκόπιμη η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI) για να αποκλεισθούν κακοήθειες του κεντρικού νευρικού συστήματος με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.

Όπως προαναφέραμε ο νυσταγμός παραμένει εφ΄όρου ζωής και σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθεί. Ο στόχος λοιπόν του παιδοφθαλμιάτρου είναι να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την όραση του παιδιού με νυσταγμό. Αυτό γίνεται με:

  • Τη χορήγηση γυαλιών ή φακών επαφής για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών
  • Τη χορήγηση φωτοχρωμικών γυαλιών, δηλαδή γυαλιών με φίλτρα ώστε να ελαττώνουν την ευαισθησία που έχουν τα παιδιά αυτά στο φως (φωτοφοβία)
  • Θεραπεία της αμβλυωπίας όταν αυτή υπάρχει
  • Θεραπεία του στραβισμού όταν αυτός συνυπάρχει
  • Τη χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα του νυσταγμού
  • Eνέσεων Botox

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Τέλος, σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά με νυσταγμό αποκτούν μία μη φυσιολογική στροφή ή κλίση της κεφαλής τους, μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά όχι για να εξαλείψουμε το νυσταγμό αλλά για να διορθώσουμε την ανώμαλη θέση της κεφαλής.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

Τα Νέα Μας