Καλέστε Τώρα

Προεγχειρητικές – Μετεγχειρητικές πληροφορίες

Η Χρυσαυγή  Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Εισήχθη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997 και αποφοίτησε το 2003. Εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Georgetown University, στη Washington, DC και μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδο-Οφθαλμολογία και χειρουργική Στραβισμού Ενηλίκων και Παίδων στο Children’s Hospital of Michigan και στο Kresge Eye Institute of Michigan. Από το 2016 είναι επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας(Assistant Professor of Ophthalmology)στο Case Western Reserve University.Aπό το 2014 είναι Διευθύντρια του τμήματος Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού στο MetroHeath Medical Center, ένα Level 1 κέντρο τραύματος,στο Cleveland, Ohio.

FAQs ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ;

Ο στραβισμός είναι η κατάσταση εκείνη όπου τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα αλλά μπορεί να στρέφονται προς τα μέσα (εσωτροπία), προς τα έξω (εξωτροπία), ή το ένα να βρίσκεται χαμηλότερα ή ψηλότερα από το άλλο. Ο στραβισμός μπορεί να είναι μόνιμος ή διαλείπων.

Η επέμβαση στραβισμού βοηθά στην ευθυγράμμιση των ματιών και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, το χειρουργείο βοηθά τους ασθενείς να χρησιμοποιούν καλύτερα και τα δύο τους μάτια μαζί, και πιθανώς να αποκαταστήσει κάποιου βαθμού διόφθαλμη και στερεοτακτική όραση. Η επέμβαση στραβισμού θα βοηθήσει να ελαττωθούν οι πονοκέφαλοι και το eye strain. Η χειρουργική αποκατάσταση του στραβισμού βοηθά επίσης και στην βελτίωση της περιφερικής όρασης καθώς και στην βελτίωση ή εξάλειψη της διπλωπίας.

Η χειρουργική αποκατάσταση του στραβισμού δεν εξαλείφει την ανάγκη για γυαλιά, δηλαδή εάν το παιδί σας χρειαζόταν να φοράει γυαλιά πριν την επέμβαση του στραβισμού, τότε θα συνεχίσει να τα φορά και μετά. Για τους ασθενείς που φοράνε γυαλιά με πρίσματα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να συνεχίσουν να φοράνε γυαλιά και μετά την επέμβαση, όμως το μέγεθος του πρίσματος θα είναι αρκετά ελαττωμένο.

Η χειρουργική αποκατάσταση του στραβισμού δεν θεραπεύει την αμβλυωπία, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην χειροτερέψει. Η αμβλυωπία δημιουργείται όταν ο εγκέφαλος «σταματά» την ανάπτυξη της όρασης στον ένα ή και στα δύο μάτια για διάφορες αιτίες. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το κλείσιμο του ματιού συνεχίζεται ακόμα και μετά τη χειρουργική αποκατάσταση του στραβισμού. Το χειρουργείο βοηθά ώστε τα δύο μάτια να είναι ευθυγραμμισμένα, ενώ το κλείσιμο του ματιού αποτελεί θεραπεία για την αμβλυωπία.

Στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου, θα πρέπει να γίνει μία επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό ή παιδίατρο προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το παιδί ή ο ενήλικας είναι απολυτώς υγιής να υποβληθεί σε επέμβαση στραβισμού. Επιπλέον, εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες θώρακος είναι περιττές. Το παιδί ή ο ενήλικας θα πρέπει να είναι νηστικοί από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας.

Ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται από τον χειρουργό παιδοφθαλμίατρο. Οι μετρήσεις της γωνίας του στραβισμού πρέπει να είναι πολύ ακριβείς και σχετικά σταθερές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στο χειρουργείο. Ειδικοί πίνακες μας δείχνουν το ποσό της βράχυνσης ή της οπίσθιας μετάθεσης, που πρέπει να γίνει, ανάλογα με τις διάφορες γωνίες του στραβισμού. Οι τελικές μετρήσεις συνήθως γίνονται μία εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο στραβισμού.

Μία μικρή τομή δημιουργείται στην επιφάνεια του ματιού και συγκεκριμένα στην λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το σκληρό χιτώνα του ματιού. Στη συνέχεια οι εξωφθάλμιοι μύες βραχύνονται ή μετατίθενται οπισθίως ώστε τα μάτια να ευθυγραμμιστούν. Οι τομές κλείνονται με ράμματα τα οποία απορροφώνται από μόνα τους και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Αντιβιοτική αλοιφή εφαρμόζεται στο μάτι μία φορά την ημέρα για κάποιες μέρες.

Το χειρουργείο του στραβισμού διαρκεί περίπου μία ώρα, με κάποιες φυσικά αποκλίσεις ανάλογα με την περίπτωση. Μετά το πέρας της επέμβασης, το παιδί μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης όπου αρχίζει και ξυπνά από την αναισθησία. Εκεί το εξειδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό θα το παρακολουθήσει μέχρι να συνέλθει εντελώς με τους γονείς δίπλα του εφόσον αναμένεται το παιδί να είναι ανήσυχο μετά το πέρας της αναισθησίας.

Τα μάτια του παιδιού θα είναι κόκκινα και ερεθισμένα, αλλά δεν θα καλύπτονται από γάζες ή επιδέσμους. Το κοκκίνισμα αυτό είναι φυσιολογικό και θα διαρκέσει για περίπου 3-4 εβδομάδες μέχρι να φύγει τελείως. Δακρύρροια είναι επίσης φυσιολογική και συνήθως σταματά εντός 24-48 ωρών.

Μόλις ο αναισθησιολόγος κρίνει ότι το παιδί είναι σε καλή κατάσταση τότε μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Για την επέμβαση στραβισμού δεν χρειάζεται εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας.

Η πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη γίνεται 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο και η δεύτερη 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ορατό αμέσως μόλις το παιδί ανοίξει τα μάτια του αλλά το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης του στραβισμού είναι ορατό 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία επούλωσης των ματιών. Ο χειρουργός θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το παιδί για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο και να προσαρμόζει ανάλογα τη συνταγή γυαλιών ή τη θεραπεία της αμβλυωπίας.

Ορισμένες φορές ο στραβισμός είναι δυνατόν να υποτροπιάσει ή να υπο ή υπερδιορθωθεί. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί πιθανώς να επαναληφθεί το χειρουργείο στραβισμού προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση στραβισμού είναι μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις. Παρόλα αυτά, κάθε επέμβαση συνοδευέται και από πιθανές επιπλοκές. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Υπολειπόμμενος στραβισμός – κάθε ασθενής αντιδρά τελείως διαφορετικά στην επέμβαση του στραβισμού και είναι δυνατή η υπερ ή υποδιόρθωση του στραβισμού. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να υποβληθεί και σε δεύτερη επέμβαση για την χειρουργική αποκατάσταση του στραβισμού.
  • Επιπλοκές από την αναισθησία – η επέμβαση στραβισμού γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι γενικά χαμηλή.
  • Διπλωπία – καποιοι ασθενείς εμφανίζουν διπλωπία μετεγχειρητικά καθώς ο εγκέφαλος τους προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ευθυγράμμιση των ματιών. Κατά κανόνα, η διπλωπία υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διπλωπία μπορεί να επιμείνει και να χρειαστεί να εφαρμοστούν πρίσματα ή και περαιτέρω επέμβαση.
  • Διαφορετική θέση του βλεφάρου ή περιορισμένη οφθαλμοκινητικότητα.
  • Κύστεις ή ουλώδης ιστός – Συνήθως αναπτύσσεται ελάχιστα ουλώδης ιστός μετά από ένα χειρουργείο στραβισμού. Εάν αναπτυχθούν κύστες τότε αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά σε κάποιες περιπτώσεις.
  • Απώλεια όρασης – Μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης μπορεί να δημιουργηθεί δευτερογενώς μετά από μόλυνση, αιμορραγία, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή αλλαγή στην αιμάτωση του ματιού. Η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αν το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή σχολείο τότε θα πρέπει να μείνει στο σπίτι για 4-5 μέρες μετά την επέμβαση του στραβισμού. Για 10 μέρες μετά την επέμβαση του στραβισμού απαγορεύεται το μπάνιο στην πισίνα ή την θάλασσα ή σε θερμές πηγές, η χρήση σάουνας, καθώς και το παιχνίδι με το χώμα και την άμμο ή και οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού του ματιού. Η χρήση των γυαλιών ηλίου ενδείκνυται για προστασία από τον ήλιο και τον άνεμο. Το παιδί σας μπορεί να διαβάζει βιβλία, να παίζει video games ή να βλέπει τηλεόραση εφόσον το επιθυμεί.

Μετά από μία επέμβαση στραβισμού, ο ενήλικας μπορεί να χρειαστεί να μείνει εκτός εργασίας για 4-5 μέρες. Για 10 μέρες μετά την επέμβαση του στραβισμού απαγορεύεται το μπάνιο στην πισίνα ή την θάλασσα ή σε θερμές πηγές καθώς και η χρήση σάουνας. Επίσης, απαγορεύεται η άρση βαρών και η έντονη σωματική άσκηση. Μπορεί να μην είστε σε θέση επίσης να οδηγήσετε για περίπου μία εβδομάδα έαν αναπτυχθεί διπλωπία μετά την επέμβαση. Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον μαζί  σας για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σπίτι μετά το χειρουργείο.

Αν το παιδί σας ή εσείς αρρωστήσετε μερικές μέρες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι πιθανόν να χρειαστεί να δείτε το γιατρό σας προκειμένου να αποφασιστεί αν θα είναι ασφαλές για εσάς ή το παιδί σας να υποβληθείτε σε γενική αναισθησία.

  • Φορέστε άνετα ρούχα. Μη φοράτε κοσμήματα ή make-up, ειδικά στην περιοχή των ματιών.
  • Να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας.
  • Σε περίπτωση που έχετε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού σας, παρακαλώ να έχετε μαζί σας τα έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας