Καλέστε Τώρα

Ανισομετρωπία

Aνισομετρωπία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το διαθλαστικό λάθος είναι διαφορετικό στο ένα μάτι σε σύγκριση με το άλλο. Κλινικά αυτό ορίζεται σαν την κατάσταση εκείνη κατά την οποία υπάρχει διαφορά τουλάχιστον μίας διοπτρίας (1D) στη συνταγή των γυαλιών ανάμεσα στα δύο μάτια. Η ανισομετρωπία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ένα μάτι μπορεί να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη προσθοπίσθια διάμετρο από το άλλο δημιουργώντας έτσι διαφορετικού βαθμού μυωπία ή υπερμετρωπία ανάμεσα στα δύο μάτια ή ο κερατοειδής χιτώνας να είναι κυρτότερος στο ένα μάτι σε σχέση με το άλλο οπότε και δημιουργείται διαφορετικού βαθμού αστιγματισμός ανάμεσα στα δύο μάτια.

Η ανισομετρωπία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την όραση των παιδιών δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της αμβλυωπίας, δηλαδή στη μειωμένη οπτική οξύτητα στο μάτι εκείνο το οποίο έχει το μεγαλύτερο διαθλαστικό σφάλμα εφόσον δεν χορηγηθούν γυαλιά. Η μειωμένη αυτή οπτική οξύτητα εφόσον δεν διαγνωσθεί και δεν αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως θα είναι μόνιμη και θα το συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. O βαθμός της ανισομυωπίας που μπορεί να προκαλέσει αμβλυωπία, δηλαδή μειωμένη οπτική οξύτητα είναι >-3.00 Δ, της ανισοϋπερμετρωπίας είναι >+1.5Δ και του ανισοαστιγματισμού > 2.00 Δ.

Ο προληπτικός παιδοφθαλμολογικός έλεγχος που αρχίζει από την προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση της ανισομετρωπίας. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά με ανισομετρωπία δεν παραπονιούνται ποτέ ότι δεν βλέπουν καθαρά από το ένα μάτι και χρησιμοποιούν μόνο εκείνο το οποίο βλέπει καθαρά. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί στραβισμός (αποκλίνων-εξωτροπία ή συγκλίνων-εσωτροπία, ο οποίος είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε περιπτώσεις σοβαρής ανισομετρωπίας) δεν είναι δυνατόν ο γονέας να γνωρίζει ότι το παιδί του έχει αναπτύξει ανισομετρωπία. Για το λόγο αυτό, η ανισομετρωπία συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου στο σχολείο ή στον παιδοφθαλμίατρο ή όταν από λάθος καλυφθεί το «καλό» μάτι του παιδιού με αποτέλεσμα να διαπιστώσει ότι δεν βλέπει καλά από το άλλο.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Ιδανικά η ανισομετρωπία θα πρέπει να έχει διαγνωστεί μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών. Από κει και μετά, το πρώτο βήμα για τη διόρθωση της ανισομετρωπίας είναι η χορήγηση των σωστών γυαλιών τα οποία και θα πρέπει να φορούνται καθημερινά και συνεχώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χορήγηση των σωστών γυαλιών είναι αρκετή από μόνη της ώστε να αρχίσει ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί και τα δύο μάτια και να αναπτύσσεται έτσι η διόφθαλμη όραση. Στην περίπτωση όμως όπου δεν υπάρξει βελτίωση στην οπτική οξύτητα από τη χορήγηση των γυαλιών και μόνο, τότε θα πρέπει να αναγκάσουμε τον εγκέφαλο του παιδιού να αρχίσει να χρησιμοποιεί το πιο αδύναμο μάτι με το να καλύψουμε το καλό μάτι, σε συνδυασμό πάντα με τη συνεχή χρήση γυαλιών. Εάν αυτό δεν είναι καλά ανεκτό από το παιδί τότε μπορεί να γίνει χορήγηση εναλλακτικά με σταγόνες στο «καλό» μάτι προκειμένου ο εγκέφαλος να αρχίσει να χρησιμοποιεί και το πιο αδύναμο μάτι. Όταν η διάγνωση λοιπόν γίνεται στην παιδική ηλικία και η θεραπεία αρχίσει νωρίς, τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και η όραση αναπτύσσεται φυσιολογικά και στα δύο μάτια παρά τη διαφορά στο διαθλαστικό σφάλμα.

Η συνταγογράφηση των γυαλιών θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο και μετά από τη χρήση σταγόνων κυκλοπληγίας ώστε η συνταγή να είναι απολύτως ορθή. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ελέγχου του διαθλαστικού σφάλματος στα παιδιά πέραν των σταγόνων κυκλοπληγίας είναι λανθασμένος, γι’αυτό και συνίσταται η εξέταση του παιδιού από παιδοφθαλμίατρο ο οποίος γνωρίζει επακριβώς πώς να ελέγξει το παιδί αλλά και τη συνταγή γυαλιών που πρέπει να συνταγογραφήσει.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας