Καλέστε Τώρα

Πάρεση Κοινού Κινητικού Νεύρου

H 3η εγκεφαλική συζυγία ή κοινό κινητικό νεύρο όπως ονομάζεται, νευρώνει τους 4 από τους 6 εξοφθάλμιους μύες που κινούν το μάτι. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνη για τη νεύρωση του άνω ορθού, κάτω ορθού, έσω ορθού και κάτω λοξού, των μυών δηλαδή που κινούν το μάτι προς τα πάνω, κάτω, έσω, καθώς και το στρέφουν προς τα άνω και έσω. Το κοινό κινητικό νεύρο επίσης νευρώνει τον ανελκτήρα του άνω βλεφάρου, τον μυ που είναι υπεύθυνος για την κίνηση του άνω βλεφάρου, τον σφιγκτήρα της ίριδας, τον μυ που προκαλεί μύση στην κόρη και ελέγχει το μέγεθός της καθώς και τον ακτινωτό μυ που ελέγχει την προσαρμογή του οφθαλμού. Σε περίπτωση που υπάρχει πλήρης παράλυση της 3ης εγκεφαλικής συζυγίας, οι ασθενείς παρουσιάζουν διπλωπία δεδομένου ότι τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα και συνήθως αποκλίνουν προς τα κάτω και έξω. Επίσης, εμφανίζεται πτώση του άνω βλεφάρου η οποία στην περίπτωση που είναι μεγάλη και καλύπτει την κόρη του οφθαλμού μπορεί να συγκαλύπτει τη διπλωπία. Στην περίπτωση εκείνη όπου εμπλέκονται οι νευρικές ίνες του κοινού κινητικού νεύρου που ελέγχουν τον σφιγκτήρα της κόρης, μπορεί να εμφανιστεί μυδρίαση, γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την παθολογία της βλάβης. Η μερική πάρεση της 3ης εγκεφαλικής συζυγίας είναι πιο συχνή και παρατηρείται διαφόρου βαθμού διαταραχή της οφθαλμοκινητικότητας, βλεφαρόπτωσης και/ή όχι μυδρίαση της κόρης.

Τα παιδιά δεν παραπονιούνται για διπλωπία. Μπορούν όμως να αναπτύξουν αμβλυωπία στο μάτι με την πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου η οποία εξαρτάται από το μέγεθος της πάρεσης (μερική ή πλήρης) καθώς και από τη διάρκειά της. Επίσης, ορισμένες φορές τα παιδιά αποκτούν και μία ανώμαλη θέση της κεφαλής προκειμένου να αντιρροπήσουν την ύπαρξη στραβισμού.

Η πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου μπορεί να είναι συγγενής ή και επίκτητη. Στην περίπτωση της συγγενούς πάρεσης η αιτιολογία δεν είναι σαφής. Στην περίπτωση όπου είναι επίκτητη τότε συνήθως οφείλεται σε:

  • Όγκους του εγκεφάλου
  • Ανευρύσματα του εγκεφάλου
  • Απομυελινωτικές Νόσους
  • Τραύμα κεφαλής
  • Αγγειακά Ισχαιμικά επεισόδια
  • Λοιμώξεις
  • Ημικρανία

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 60 ετών, η πάρεση του  κοινού κινητικού νεύρου οφείλεται σε μικρο-ισχαιμικά επεισόδια και είναι πιο συχνή σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου όπως Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) ή Υπέρταση. Σε νεαρότερες ηλικίες, η πιο συχνή αιτία είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι.

Ο ασθενής με πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου θα πρέπει να παραπέμπεται σε εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση και να διερευνηθούν τα αίτια σε βάθος. Η διάγνωση γίνεται καταρχήν με τη λήψη ενός καλού ιστορικού, και με ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση όπου ελέγχεται η οφθαλμοκινητικότητα, η ύπαρξη στραβισμού, η γωνία του στραβισμού, η διόφθαλμη όραση, το μέγεθος της βλεφαρόπτωσης καθώς και ή ύπαρξη ή όχι μυδρίασης. Το τελευταίο εύρημα είναι εξαιρετικής σημασίας δεδομένου ότι όταν εμπλέκονται οι νεθρικές ίνες που ελέγχουν τον σφιγκτήρα μυ τότε η πιο συχνή αιτία πάρεσης του κοινού κινητικού νεύρου είναι η πίεση του από ανεύρυσμα της οπίσθιας αναστομωτικής αρτηρίας. Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς και για το λόγο αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παραπέμπεται για επείγουσα μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου σε συνδυασμό με αγγειογραφία του εγκεφάλου ανεξαρτήτως ηλικίας προκειμένου να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ανευρύσματος και να γίνεται Νευροχειρουργικός έλεγχος από εξειδικευμένο Νευροχειρουργό.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Σε ότι αφορά στη θεραπεία της πάρεσης του κοινού κινητικού νεύρου, στην περίπτωση της συγγενούς πάρεσης δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης της λειτουργίας. Στην περίπτωση όπου αυτή είναι επίκτητη τότε η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Αν οφείλεται σε ανεύρυσμα ή όγκο του εγκεφάλου τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του νεύρου. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες μετά την θεραπεία προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει αυτόματη αποκατάσταση της λειτουργίας του νεύρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διπλωπία μπορεί να αντιμτωπιστεί με τη χορήγηση πρισμάτων στα γυαλιά του ασθενούς. Αν η λειτουργεία του νεύρου δεν επανέλθει μετά το πέρας των 6 μηνών, τότε θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του στραβισμού. Η διόρθωση του στραβισμού που προκύπτει από την πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου είναι εξαιρετικά δύσκολή και πολύπλοκη δεδομένου ότι αφορά μία πληθώρα οφθαλμικών μύων. Ο στόχος λοιπόν της επέμβασης είναι να ανακουφίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την διπλωπία στην πρόσθια βλεμματική θέση, δηλαδή μόνο όταν ο ασθενής κοιτάζει μπροστά. Είναι επίσης συχνό η διπλωπία να μην είναι δυνατόν να εξαλειφθεί πλήρως στην πρόσθια βλεμματική θέση ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Καταλήγοντας, στην περίπτωση όπου ο ασθενής αντιληφθεί την ύπαρξη βλεφαρόπτωσης, διπλωπίας, αδυναμίας να κινήσει το ένα μάτι του, και μία κόρη μεγάλη που δεν συρρικνώνεται στο φως, θα πρέπει να απευθυνθεί κατεπειγόντως σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ή Νευρο-Οφθαλμίατρο.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας