Καλέστε Τώρα

Βλεφαρόπτωση

H βλεφαρόπτωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το ένα ή και τα δύο άνω βλέφαρα βρίσκονται σε θέση χαμηλότερη από τη φυσιολογική όταν και τα δύο μάτια είναι ανοικτά. Η βλεφαρόπτωση που παρατηρείται από τη γέννηση είναι αρκετά συχνή μιας και αφορά 1 στα 800 νεογνά και ονομάζεται συγγενής βλεφαρόπτωση. Η βλεφαρόπτωση που εμφανίζεται αργότερα στη ζωή ονομάζεται επίκτητη. Η συγγενής βλεφαρόπτωση οφείλεται συνήθως στην αδυναμία του ανελκτήρα του άνω βλεφάρου ή και του νεύρου που νευρώνει τον συγκεκριμένο μυ, και όπως προαναφέραμε μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο βλέφαρα. Μολονότι η μικρού βαθμού βλεφαρόπτωση συνήθως δεν επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη της όρασης του παιδιού, η μέτριου ή σοβαρού βαθμού βλεφαρόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα όπως π.χ. την ανάπτυξη της αμβλυωπίας, δηλαδή στην μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, η οποία και θα το συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η βλεφαρόπτωση μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος ενός συνδρόμου που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως όπως π.χ. η μυασθένεια. Η μυασθένεια-Myasthenia Gravis (MG) είναι μία αυτοάνοση νόσος που αφορά διάφορες μυϊκές ομάδες, όπως εκείνες του οφθαλμού, του προσώπου ή των άκρων, στις οποίες και προκαλεί αδυναμία μετά από παρατεταμένη χρήση. Επίσης, η βλεφαρόπτωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μίας γενικευμένης πάθησης των μυών, όπως είναι η congenital progressive external ophthalmoplegia, ενός νευρολογικού προβλήματος ή όπως το σύνδρομο Horner, ενός προβλήματος που εντοπίζεται στα βλέφαρα όπως είναι το χαλάζιο, το αιμαγγείωμα και ο όγκος.

Η βλεφαρόπτωση ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητα της μπορεί να προκαλέσει αμβλυωπία στα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μη σωστή θέση του βλεφάρου προσθέτει «βάρος» στον κερατοειδή του οποίου το σχήμα μεταβάλλεται και έτσι σαν αποτέλεσμα δημιουργείται αστιγματισμός. Ο αστιγματισμός, όταν είναι σημαντικός και δεν διορθωθεί με γυαλιά μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη οπτική οξύτητα στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς.

Επίσης, το παιδί στην προσπάθειά του να δει συνήθως στρέφει το πηγούνι του προς τα πάνω, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον αυχένα και σε καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Στην περίπτωση λοιπόν που το παιδί σας εμφανίζει βλεφαρόπτωση είναι απαραίτητη η ενδελεχής εξέταση του από τον παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος και θα καθορίσει τη βαρύτητα της. Επίσης, θα εξετάσει την οπτική του οξύτητα, την συνύπαρξη ή όχι του στραβισμού, την οφθαλμοκινητικότητα, την διόφθαλμη όραση, την ύπαρξη ή όχι ανώμαλης θέσης της κεφαλής, το βαθμό της υπολειτουργίας ή όχι, του ανελκτήρα του άνω βλεφάρου, ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Γιατί να επιλέξω την Δρ. Αδαμοπούλου;

Η παιδοφθαλμίατρος έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών προβλημάτων των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής οφθαλμολογίας και τις ειδικές ανάγκες των μικρών ασθενών. Επιπλέον, διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία για να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τα παιδιά και να διεξάγει εξετάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Η επίσκεψη στην κυρία Αδαμοπούλου, παρέχει στους γονείς τη βεβαιότητα ότι η όραση και η υγεία των παιδιών τους βρίσκονται σε καλά χέρια.

Η θεραπεία της βλεφαρόπτωσης, όταν αυτή είναι σοβαρή και απειλεί την ανάπτυξη της όρασης στο παιδί, είναι συνήθως χειρουργική. Έτσι, όταν προκαλεί σημαντικό αστιγματισμό στο ένα μάτι, αμβλυωπία, ανώμαλη θέση της κεφαλής, ή είναι ολοκληρωτική βλεφαρόπτωση και καλύπτει τελείως τον οπτικό άξονα του οφθαλμού, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. Σε ήπιες όμως περιπτώσεις, η βλεφαρόπτωση δεν χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερα εάν το παιδί είναι πολύ μικρό στην ηλικία, η παρακολούθησή του από εξιδεικευμένο παιδοφθαλμίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να γίνεται έλεγχος του διαθλαστικού σφάλματος και τυχόν ανάπτυξης της αμβλυωπίας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της.

Στις περιπτώσεις αυτές, χειρουργική αντιμετώπιση της συγγενούς βλεφαρόπτωσης προτείνεται συνήθως μετά την ηλικία των 5 ετών ώστε το κεφάλι και το πρόσωπο του παιδιού να έχουν μεγαλώσει αρκετά. Παρόλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ικανοποιητικό και ότι το παιδί μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο μέλλον καθότι η ανάπτυξη του προσώπου και της κεφαλής του δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, εάν συνυπάρχει στραβισμός, η χειρουργική του διόρθωση προηγείται δεδομένου ότι η θέση του άνω βλεφάρου μπορεί να επηρεαστεί και από τη θέση των ματιών. Τέλος, τυχόν υπερδιόρθωση της θέσης του βλεφάρου μπορεί να οδηγήσει στη μη σωστή σύγκλιση των βλεφάρων (λαγόφθαλμος), η οποία και μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του εκτεθειμένου κερατοειδούς, έλκη ή και διάτρηση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Συνεπώς, μετά την επέμβαση για τη διόρθωση της βλεφαρόπτωσης θα πρέπει να γίνεται τακτικώς έλεγχος για να αποφευχθούν σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές.

Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας η αξιολόγηση του παιδιού με βλεφαρόπτωση να γίνεται από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο, ο οποίος γνωρίζει όλες τις παραμέτρους και μπορεί να παρακολουθήσει το παιδί, να παρέμβει όταν ενδείκνυται και να καθοδηγήσει σωστά τους γονείς.

Σημαντική Συμβουλή:

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στα κείμενά μας αν και έγκυρες,
σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιαδήποτε πρόβλημα,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την παιδο-οφθαλμίατρο
Χρυσαυγή Αδαμοπούλου.

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας