Καλέστε Τώρα

Πληροφορίες για Οπτικά

Η Χρυσαυγή  Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Εισήχθη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997 και αποφοίτησε το 2003. Εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Georgetown University, στη Washington, DC και μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδο-Οφθαλμολογία και χειρουργική Στραβισμού Ενηλίκων και Παίδων στο Children’s Hospital of Michigan και στο Kresge Eye Institute of Michigan. Από το 2016 είναι επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας(Assistant Professor of Ophthalmology)στο Case Western Reserve University.Aπό το 2014 είναι Διευθύντρια του τμήματος Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού στο MetroHeath Medical Center, ένα Level 1 κέντρο τραύματος,στο Cleveland, Ohio.

Είδη φακών για παιδιά

 • Το καλύτερο και πιο ασφαλές υλικό φακών για παιδικά γυαλιά είναι τα πολυκαρβονικά γυαλιά (polycarbonate glasses) και τα γυαλιά Trivex. Οι φακοί αυτοί χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανθεκτικότητα(δεν σπάνε). Έτσι, με αυτήν την επιλογή φακών τα μάτια των παιδιών προστατεύονται από πιθανό τραυματισμό λόγω των έντονων δραστηριοτήτων τους που μπορεί να προκαλέσουν θραύση των φακών.
 • Επιπλέον, τα πολυκαρβονικά γυαλιά παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Μία εναλλακτική επίσης αποτελούν και οι φωτοχρωμικοί φακοί οι οποίοι έχουν μεταβαλλόμενη σκουρότητα ανάλογα με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και προστατεύουν από τον ήλιο τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να φοράνε τα γυαλιά τους όλη την ημέρα.

Σκελετοί γυαλιών για παιδιά

Τα παιδιά σε αντίθεση με τους ενήλικες, έχουν μία πιο έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το πρόσωπο των παιδιών μεγαλώνει και αναπτύσσεται καθημερινά. Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας να δώσουμε στα παιδιά το σωστό μέγεθος σκελετού γυαλιών. Ο σκελετός θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά, και δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρός αλλά ούτε και πολύ μεγάλος.

Στα παιδιά δεν θα πρέπει να δίνονται σκελετοί ενηλίκων αλλά και ούτε σκελετοί πολύ στενοί και μικροί δεδομένου ότι στα περισσότερα παιδικά πρόσωπα η βάση της μύτης (ριζορρίνιο) δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ένα σκελετό με ορθή εφαρμογή και σωστό πάτημα.

Σε ότι αφορά στο υλικό του σκελετού, αυτό θα πρέπει να είναι ανθεκτικό και υποαλλεργικό ώστε να είναι άνετο.

Οι σκελετοί Miraflex επίσης αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για μωρά και παιδιά μέχρι ηλικίας 6-7 ετών που χρειάζεται να φορέσουν γυαλιά. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα δεδομένου ότι είναι άθραυστοι, ελαφριοί και βγαίνουν σε μία πληθώρα χρωματικών αποχρώσεων.

Για καλύτερη εφαρμογή επίσης συνίσταται η χρήση, ειδικά στα παιδιά 3-6 ετών αλλά και στα μωρά, ειδικών straps για να κρατάνε τα γυαλιά στη θέση τους.

Πληροφορίες για επιθέματα ματιών (Eyepatches)

Τί είδους κάλυμμα να χρησιμοποιήσω για το μάτι;

Το είδος του  καλύμματος που συνιστούμε για το κλείσιμο του ματιού είναι το κάλυμμα που κολλάει στο δέρμα σαν αυτοκόλλητο (adhesive skin patch). To κάλυμμα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο δέρμα γύρω από το μάτι, να είναι άνετο και προπάντων να ΜΗΝ επιτρέπει στο παιδί να δει γύρω από αυτό. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Τα καλύμματα των οφθαλμών έρχονται σε διάφορα μεγέθη, συγκεκριμένα junior, medium, and regular. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ REGULAR ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ.

Yπάρχουν πολλές εταιρίες με οφθαλμικά επιθέματα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε διαδικτυακά ή από οποιοδήποτε φαρμακείο. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες ενδεικτικά:

 • Ortopad
 • Opticlude 3M
 • Optomed
 • Nexcare Opticlude

Το δέρμα γύρω από το κάλυμμα έχει κοκκινίσει, τί μπορώ να κάνω;

Δυστυχώς κάποια παιδιά αναπτύσσουν ένα ήπιο ερεθισμό στο αυτοκόλλητο κάλυμμα των ματιών. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό αποτελεσματικά.

Χρήσιμες Συμβουλές

 • Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το αυτοκόλλητο κάλυμμα πάνω στο μάτι του παιδιού τη νύχτα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό καθαρό, μαλακό πανάκι ή σφουγγαράκι ώστε να βρέξετε το αυτοκόλλητο κάλυμμα όταν το αφαιρείτε. Συχνά, το «τράβηγμα» του δέρματος όταν αφαιρείτε το αυτοκόλλητο είναι που δημιουργεί τον ερεθισμό στο δέρμα.
 • Δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα αυτοκόλλητου καλύμματος.
 • Αλλάξτε τη θέση του δέρματος όπου ακουμπάει το αυτοκόλλητο κάλυμμα του ματιού κάθε μέρα.
 • Απλώστε μία μικρή ποσότητα από γάλα μαγνησίας (Maalox) στην περιοχή του δέρματος όπου ακουμπάει το αυτοκόλλητο κάλυμμα. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά εφαρμόστε από πάνω το αυτοκόλλητο κάλυμμα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται το δέρμα από ερεθισμούς και γίνεται και πιο εύκολη η αφαίρεσή του καλύμματος.
 • Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό κάλυμμα του ματιού που να μην είναι αυτοκόλλητο. Το κάλυμμα αυτό είναι πάνινο και μοιάζει με το κάλυμμα του ματιού του πειρατή (pirate patch).
 • Στην περίπτωση που τελικά καταλήξετε να χρησιμοποιείτε το πάνινο κάλυμμα, θα πρέπει να επιτηρείτε το παιδί με πολύ μεγάλη προσοχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά να το μετακινήσουν από τη θέση του ή και να το αφαιρέσουν.

HELPFUL RESOURCES

 • ΒΙΒΛΙΑ

1.MY NEW EYE PATCH by Nancy Chernus-Mansfield, M.A.

2.APPLE PATTY PATCHES by Danielle D.Crum

    3.BLUEBERRY EYES by  Monica Driscoll Beatty

        4.Jennifer Jean, the Cross-Eyed Queen by Phyllis Reynolds Naylor

 • AΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ORTOPAD USAREWARD CALENDARS

www.ortopadusa.com/Products/Games-Books/Eye-Patch-Kids-DVD

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕΛ | EN

Τα Νέα Μας